12 sie 14:35
ICSP: jaki znak Δ jest w mianowniku ?
12 sie 14:57
Mila:
| | 5 | | 1 | | 1 | | 5 | |
2x2−2x+5=2(x2−x+ |
| )=2[(x− |
| )2− |
| + |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
podstawienie :
12 sie 15:41
qwer: tak wlasnie zrobilam, ale jak mam to doprowadzic do t2+1, bo nie widze tego...
12 sie 15:59
Mila:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 2x−1 | |
[(x− |
| )= |
| t, ,dx= |
| dt, |
| =t ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 4 | | dt | | 1 | | 1 | | 3x−1 | |
= |
| * |
| ∫ |
| = |
| arctgt= |
| arctg |
| +C |
| | 4 | | 9 | | t2+1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 sie 16:09
Patryk: gdyby zrobił podstawienie x−1/2=t tez by wyszło ?
12 sie 16:15
Rafał28: Wykonaj podstawienie i sprawdź.
12 sie 16:25
Patryk: | 1 | | 2x−1 | |
| arctg( |
| )+C czy nie taka odp ? |
| 3 | | 3 | |
12 sie 16:40
Patryk: wydaje mi się ,ze Mlia zamiast 2 wpisała 3,w ostatniej linijce,co mnie zmyliło
12 sie 16:45
Mila:
| | 2x−1 | |
Zgadza się, literówka: t= |
| |
| | 3 | |
Dziękuję
Patryk za sprostowanie.
12 sie 17:12