znajdź wszystkie argumenty dla których funkcje g(x)=x+8 i h(x)=-U{16}{x} przyjmu
kamczatka: | | 16 | |
znajdź wszystkie argumenty dla których funkcje g(x)=x+8 i h(x)=− |
| przyjmują tą samą |
| | x | |
wartość.
Rozwiązanie:
x
2+8x=−16
x
2+8x+16=0
(x+4)
2
i wychodzi x=−4
Ale mam pytanie czemu miejsce zerowe z (x+4)
2 to −4 ?
I tak trochę nie na temat ktoś z mojego nicku dał 2 zadania z geometrii
12 sie 11:44
Lełoś :
a znasz wzory skróconego mnożenia ?
to zobacz bo raczej ich nie znasz

x
2+8x+16
Δ=8
2−4*16
Δ=0
jeden podwójny pierwiastek
w postaci iloczynowej (x−4)
2 powtórz sobie może materiał od pierwszej klasy tam gdzie są wzory
skr mnożenia i funkcja kwadratowa
12 sie 11:46
ICSP: (x+4)2 = 0 ⇒ (x+4) = 0 ⇒ x = −4
12 sie 11:47
Lełoś : a co do nicku to kogo to obchodzi, że ktoś z tego nicku dał te zadania ?
12 sie 11:47
ICSP: jest przecież na forum rezerwacja nicków
12 sie 11:51
kamczatka: to tak po prostu tej potęgi można się pozbyć ? nie powinno być (√x+√16)(√x−√16)
12 sie 11:54
Lełoś :

na prawdę poćwicz wzory skr mnożenia
12 sie 11:58
ICSP: Lełoś ty też je poćwicz lepiej.
i owszem nie powinno być (√x + √16)(√x − √16) = (x − 16) ≠ (x + 4)2
nawet znaki się nie zgadzają:(
12 sie 12:01
Lełoś :
źle zapisałem postać iloczynową (x+4)2 ale tak błędu u siebie nie widzę ?
12 sie 12:06
ICSP: czyli złe zapisanie nie jest błędem ?
12 sie 12:07
Lełoś :
jest błędem ale nie wynika to raczej z nie znajomości wzorów skróconego mnożenia
12 sie 12:07
ICSP: skoro z x
2 + 8x + 16 zrobiłeś (x−4)
2 no to coś z twoimi wzorami jest nie tak

Od razu powinna zapalić Ci się czerwona lampka z tym −
12 sie 12:09
kamczatka: tak źle to zrobiłem. powinno być x=−4
a jak jest np. (x−509)2=0 to będzie x=509 ?
12 sie 12:12
ICSP:
12 sie 12:17