wielomian
bezendu:
Wykaż, że liczba 1 jest potrójnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x5−7x3+11x2−6x+1
dzieląc schematem Hornera mam
W(x)=(x−1)(x4+x3−6x2+5x−1)
znowu dzieląc Hornerem mam:
W(x)=(x−1)(x−1)(x3+2x2−4x+1)
i jeszcze raz Horner:
W(x−1)(x−1)(x−1)(x2+3x−1)
zostawić tak jak jest czy rozkładać jeszcze x2+3x−1 ( wyjdzie nie ładny pierwiastek ) ?
12 sie 00:11
Dominik: wystarczy zauwazyc, ze teza jest rownowazna do W(1) = 0 ∧ W'(1) = 0 ∧ W''(1) = 0 ∧ W''' ≠ 0.
zamiast dzielenia mozna policzyc pochodne i sprawdzic, czy suma wspolczynnikow wielomianu
odpowiednio wynosi lub nie wynosi 0.
pokazanie, ze W(x) mozna zapisac w postaci (x − 1)3 * P(x) nie wystarcza jako dowod, poniewaz
x = 1 moze byc pierwiastkiem czterokrotnym czy nawet pieciokrotnym (choc widac od razu, ze tak
nie jest).
12 sie 00:19
bezendu:
ale rozkładając dalej to x2+3x−1 nie otrzymałbym z tego pierwiastka x=1 ? więc jeśli bym
rozłożył to
x2+3x−1 wtedy było by ok ?
12 sie 00:21
Dominik: tak, bedzie w porzadku. wtedy mozesz bez problemu okreslic krotnosc wszystkich pierwiastkow, w
tym i x = 1. jednak metoda ta wymaga wedlug mnie zbyt wielu krokow i wygodniej byloby
skorzystac z pochodnych. liczenie pochodnej wielomianu jest proste.
12 sie 00:28
Saizou : nawet nie musisz rozkładać wystarczy że pokażesz, że
P(x)=x
2+3x−1
P(1)≠0 i koniec
12 sie 00:55
Mila:
Dominik, w LO pochodne nie obowiązują.
Bezendu możesz też tylko raz podzielić przez
x3−3x2+3x−1
wyjdzie (x2+3x−1) i reszta 0
1 nie jest pierwiastkiem p(x)=x2+3x−1 bo p(1)≠0
odp.
x=1 jest pierwiastkiem potrójnym w(x).
12 sie 15:26
bezendu: dziękuję
Mila
12 sie 17:11
Mila:
12 sie 17:12
use: Hmm...Ciekawe, pierwsze słysze ze mozna uzyc pochodnej do obliczania pierwiastkow,i jestem
zainteresowany, ciekaw jestem z czego to wynika

macie jakiś dowod ?
12 sie 17:29
bezendu:
Dla jakich wielkości a wielomian W(x)=x
3−(2a−1)x
2+3,5x−4 jest podzielny przez dwumian
F(x)=x−2
2
3−(2a−1)*4+3,5*2+a
2−4=0
8−8a−4+7+a
2−4=0
a
2−8a+7=0
Δ=36
√Δ=6
Czy wszystko jest ok ?
12 sie 19:39
Eta:
Źle

skąd wziąłeś a
2 ?
f(2)=0 ⇒ ..........
12 sie 19:41
Piotr 10: Eta masz może jakieś 2 zadania z ciągów liczbowych? Bo mi słabo idą jakoś. Przepraszam, że
w tym poście piszę, z zadania.info już porobiłem trochę
12 sie 19:48
bezendu: przepraszam pomyłka

W(x)=x
3−(2a+1)x
2+3,5x+a
2−4
2
3−(2a+1)*4+3,5*2+a
2−4=0
8−8a−4+7+a
2−4=0
a
2−8a+7=0
Δ=36
√Δ=6
12 sie 19:49
Eta:
Zamiast pytać
naucz się sprawdzać ( przyda się na maturze ,bo kogo zapytasz ?

dla a=1 W(x)= x
3−3x
2+3,5x −3
sprawdzasz czy W(2)=0 ... 8−12 +7−3=0 czyli ok!
sprawdź dla a= 7
12 sie 19:55
bezendu:
Nauczyciela z komisji
12 sie 19:57
Eta:
12 sie 19:58
bezendu:
Ale tego zdania nie wiem jak tknąć

Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q jest
równa R
a) W(x)=x
3+2x
2+ax+b Q(x)=x
2+x−2 R(x)=4x−3 ?
12 sie 20:00
Eta:
Zapamiętaj !
Sprawdzanie jest
bardzo ważne , bo tylko wtedy... możesz znaleźć błąd w rachunkach !
12 sie 20:01
bezendu:
Albo jeszcze wyśle sms'a do zajączka

sam zachęcał żeby tak robić
12 sie 20:03
Eta:
Q(x)= (x+2)(x−1)
to: W(−2)= R(−2) i W(1)=R(1)
i rozwiąż ten układ równań
12 sie 20:08
Piotr 10: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
x
3+2x
2+ax+b=(x
2+x+2)(x−c)+4x−3
x
3+2x
2+ax+b=x
3−cx
2+x
2−cx+2x−2c+4x−3
x
3+2x
2+ax+b=x
3+x
2(−c+1)+x(−c+6)−2c−3
2=−c+1
c=−1
−c+6=a
−1+6=a
a=5
−2c−3=b
2−3=b
b=−1
12 sie 20:09
bezendu:
−8+8−2a+b=−8−3
1+2+a+b=4−3
−2a+b=−11 / (−1)
a+b=−2
2a−b=11
a+b=−2
3a=9
a=3
3+b=−2
b=−5
teraz pytanie skąd to wszystko się wzięło ?
12 sie 20:12
Eta: @ Piotra 10
No to teraz sprawdź :
W(x)= x3+2x2+5x−1
podziel go przez Q(x) i zobaczysz czy otrzymasz taką resztę R(x)= 4x−3 ?
i znajdziesz błąd w rachunkach !
12 sie 20:13
pigor: ... . Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x
3+2x
2+ax+b przez wielomian Q(x)=x
2+x−2 jest równa R(x)=4x−3 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż Q(x)= (x+2)(x−1) i R(x)= 4x−3, zatem to z tw. o reszcie zadanie
sprowadza się do rozwiązania układu równań liniowych:
W(−2)= R(−2) i W(1)= R(1) ⇔ −8+8−2a+b= −11 i 1+2+a+b= 1 ⇔ ...
12 sie 20:21
Eta: Ooo .......
pigor się obudził
12 sie 20:22
Eta:
pigor czyt. wpis
20 :08
12 sie 20:23
Piotr 10: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x) to funkcja liniowa postaci ax+c, gdzie a=1
x
3+2x
2+ax+b=(x
2+x−2)(x+c)+4x−3
x
3+2x
2+ax+b=x
3+(c+1)x
2 +(c+2)x −2c−3
2=c+1
c=1
c+2=a
a=3
−2c−3=b
b=−5
Odp: a=3 ; b=−5
12 sie 20:23
Eta:
Teraz ok

(
zapamiętaj:
zawsze wykonuj sprawdzenie
12 sie 20:25
bezendu: Q(x) zostało zamienione na postać iloczynową

a dalej ?
12 sie 20:26
Piotr 10: Tak, wiem. W ogóle dwa błędy zrobiłem przy zapisie x2+x−2 oraz zapisałem funkcje liniowaąw
postaci x−c
12 sie 20:26
pigor: ... a faktycznie

to tak jak ... w międzyczasie robi się
różne inne rzeczy , a więc nic tu po mnie i idę sobie stąd . ...
12 sie 20:35
bezendu: czemu rozważamy W(−2)=R(−2) i W(1)=R(1) ?
12 sie 21:04
Eta:
Z twierdzenia o reszcie z dzielenia
W(x)= P(x)*Q(x)+R(x) Q(x)= (x+2)(x−1)
to W(x)=P(x)(x+2)(x−1)+R(x)
W(−2)= P(−2)(−2+2)(−2+1)+R(−2) ⇒ W(−2)= 0 +R(−2)⇒ W(−2)=R(−2)
i W(1) = ........ = R(1)
jasne?
12 sie 21:09
bezendu: ale również dobrze mogło by być W(−2)=R(1) ?
12 sie 21:11
Eta:
Jakim
cudem ?
12 sie 21:12
Eta:
W(−2)=P(−2)(−2+2)(−2−1)+ R(−2) ⇒ W(−2)=R(−2)
W(1)=P(1)(1+2)(1−1)+R( 1) ⇒ W(1)=R(1)
To wszystko w tym temacie
12 sie 21:15
bezendu: Irlandzkim

teraz już jasne jak słońce, dziękuję
12 sie 21:18
Eta:
12 sie 21:19
Dominik: Mila, jak najbardziej wiem. sam nie brnalem w material spoza programu LO, ale ten sposob
pokazal mi bodaj Trivial i bardzo mi sie spodobal, z racji na swoja prostote. nie zaprzeczysz,
ze policzyc pochodna wielomianu jest latwo.
13 sie 00:05
use: @dominik daj linka do tej lekcji Triviala
14 sie 22:20
ZKS:
Liczba r jest pierwiastkiem k − krotnym wielomianu W(x) wtedy i tylko wtedy gdy
W(r) = W'(r) = W''(r) = ... = W(k − 1)(r) = 0 ∧ W(k)(r) ≠ 0
gdzie W(k) jest k−tą pochodną wielomianu W(x).
14 sie 22:26
use: a z czego to wynika>
15 sie 11:49