wartość funkcji z dokładnością
hey: Wylicz wartość funkcji z dokładnością do:
f(x)=ln(1,1) , d=10−4
pomoże ktoś z tym przykładem?
11 sie 22:13
hey: f(x) = lnx
fx0 = 1
Δx = 0,1 ?
dobre oznaczenia przyjmuję?
11 sie 22:20
hey: up ?
12 sie 00:25
hey: pomoże ktoś? proszę ! kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...
12 sie 10:34
wredulus_pospolitus:
nooo ... dobre
i co dalej
12 sie 11:02
asdf: Szereg Maclaurina najlepiej użyj, wyznacz n−tą pochodną funkcji y = ln(1+x)
12 sie 11:09
hey: Czyli taki wzór to w ogóle inna bajka? f(x0 + Δx) ≈ f'(x0) * Δx + f(x0) ?
a tak? dobrze kombinuje?
| | f'(x0) | | f''(x0) | | fn−1(x0) | |
f(x) = f(x0)+ |
| (x−x0)+ |
| (x−x0)2+ |
| (x−x0)n−1 |
| | 1! | | 2! | | n−1 | |
tylko co dalej? Przepraszam ale pierwszy raz mam takie zadanie przed oczyma i nie wiem jak to
zacząć rozwiązywać...
12 sie 11:34
hey: tam oczywiście w mianowniku powinno być (n−1)!
12 sie 11:35
asdf: wypisz kilka pierwszych pochodnych funkcji y = ln(1+x) oraz spróbuj znaleźć n−tą pochodną.
12 sie 11:40
hey: | | (n−1)* góra poprzedniego ulamka z zmienionym znakiem | |
yn = |
| |
| | (x+2)n | |
(nie umiem tego okreslic, glowie sie, ale nie wymysle)
jesli umiesz to rozwiazac, bardzo prosze o odpowiedz, ja chyba nie dojde do tego...
12 sie 12:47
asdf: y'' = −1(x+1)
−2
y''' = (−1)(−2)(x+1)
−3
y
iv = (−1)(−2)(−3)(x+1)
−4
można wywnioskować wzór na n−tą pochodną:
| | (−1)n−1*(n−1)! | |
y(n) = |
| |
| | (x+1)n | |
wzór maclaurina wygląda tak:
| | f'(0) | | f''(0) | | f(n−1)(0) | |
Pn(x) = f(0) + |
| x1 + |
| x2 + ... + |
| xn−1 + Rn |
| | 1! | | 2! | | (n−1)! | |
| | f(n)(c) | |
gdzie Rn, czyli reszta = |
| xn (za x wstawiam c, ponieważ jest to punkt |
| | n! | |
pośredni, między x
0, a Δx = x, czyli c ∊ (0;0.1) )
| | (−1)n−1*(n−1)! | | (−1)n−1*(n−1)! | |
= |
| xn = |
| * xn |
| | n!*(c+1)n | | n*(n−1)!*(c+1)n | |
błąd jest to wartość bezwzględna:
| | (−1)n−1 | | 1 * (0.1)n | |
| Rn(0.1) | = | |
| * xn | = |
| = |
| | n*(c+1)n | | n*(1+c)n | |
szacuję teraz z góry, pamiętając, że c ∊ (0;0.1), czyli:
odwracam:
podnoszę do n−tej potęgi:
| | 1 | | 11 | |
1n > |
| > ( |
| )n |
| | (1+c)n | | 10 | |
reguła jest taka, że szacuje się z góry, czyli jest to mniejsze od 1 (patrz na znaki):
| | 11 | | 1 | |
( |
| )n < |
| < 1n |
| | 10 | | (1+c)n | |
zatem:
| 1 | | 1n | |
| mogę oszacować z góry jako |
| |
| 10n * n * (1+c)n | | 10n * n | |
n * 10
n > 10
4
n ≥ 4
zatem należy dodać 3 kolejne wyrazy szeregu, czyli:
| | f'(0) | | f''(0) | | f'''(0) | |
P3(0.1) ≈ f(0) + |
| * (0.1)1 + |
| * (0.1)2 + |
| * (0.1)3 |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
gdzie f'(0), f''(0), f'''(0) sobie chyba już policzysz
12 sie 13:21
hey: WIELKIE WIELKIE DZIĘKI, biore się za analize wszystkiego pokolei
12 sie 13:24
asdf: obejrzyj sobie tego Pana, bardzo fajnie wyjaśnia, wyprowadza wzór, jeżeli ten odcinek nie
wystarcza, ogladaj kolejne:
https://www.youtube.com/watch?v=Bu8wqYbxOMM
weź sobie na spokojnie to przeanalizuj, jak czegoś nie rozumiesz − pytaj
12 sie 13:24
hey: Czy wynik to 0,095?
12 sie 14:33
12 sie 14:38
hey: no to jeszcze raz bardzo dziękuje!
muszę się nauczyć wpisywać komendy w wolframalpha bo to naprawdę przydatna strona

pozdrawiam
12 sie 14:43
asdf: na studia bardzo
12 sie 14:51