ciagi
zadanie: roznice ciagu arytmetycznego wyznacza sie obliczajac roznice pomiedzy nastepnym a poprzednim
wyrazem ciagu czyli r=a
n+1−a
n ale czy mozna rowniez obliczyc roznice takiego ciagu majac
| | a7−a3 | |
wyraz np. a7 i a3 w taki sposob: r= |
| czyli ogolnie |
| | 4 | |
| | an+7−an | | an+7−an | |
r= |
| = |
| ? |
| | n+7−n | | 7 | |
11 sie 19:06
Artur z miasta Neptuna:
Oczywiscie
11 sie 19:28
Eta:
| | ak−au | |
r= |
| , k>u , k,u∊N+ |
| | k−u | |
11 sie 19:30
zadanie: dziekuje
11 sie 20:08
zadanie: mam jeszcze kilka pytan
11 sie 20:09
zadanie: podac co najmniej trzy przyklady par takich liczb wymiernych dodatnich a<b, ze ab=ba.
znalazlem tylko jeden taki przyklad: a=2, b=4
24=42
16=16 a jakies inne?
11 sie 20:11
Piotr 10: a=1 b=1
11 sie 20:14
Piotr 10: Cofam. a ma być mniejsze od b więc źle
11 sie 20:18
zadanie: ?
11 sie 21:16
zadanie: dlaczego nie mozemy wykonac takiego skracania?
x2=x /:x
x=1
11 sie 21:17
ZKS:
Jeżeli x = 0 to dzielisz przez zero.
11 sie 21:29
Mila:
Rozwiązujesz tak:
x2−x=0
x*(x−1)=0
x=0 lub x=1
11 sie 21:33
zadanie: dziekuje
11 sie 21:55
zadanie: ktora z liczb jest wieksza?
log27 czy log37 i dlaczego?
11 sie 21:56
Mila:
No to jaką Ty masz propozycję rozwiązania?
1) możesz naszkicować wykres
2) zapisać wynik z definicji.
11 sie 22:11
Mila: 3) przeliczyć log37 na logarytm przy podstawie 2
11 sie 22:15
zadanie: z definicji
log27=a bo 2a=7
log37=b bo 3b=7
ale i tak nie wiem ktora jest wieksza
11 sie 22:15
Mila:
W takim razie (3) sposób.
11 sie 22:19
zadanie: | | log27 | |
log37= |
| ale to tez mi za duzo nie dalo |
| | log23 | |
11 sie 22:20
Mila:
Oj, nie myślisz
1) 2
a=7
3
b=7
a>b dlatego, że mniejszą postawę ( większą od 1) musisz podnieść do większej potęgi, aby
otrzymać ten sam wynik.
przykład
4
3=64
8
2=64
2) sposób
liczniki jednakowe i log
22=1, log
23>1
funkcja log
2x − funkcja rosnąca
11 sie 22:29
zadanie: dziekuje bardzo
11 sie 22:33
Mila:

wykres
y=log2x
y=log3x
11 sie 22:37
zadanie: ktora z liczb jest wieksza
mam taki przyklad: log23 czy log35 ?
i w odp. jest tak : log23=log827>log925=log35
ale dlaczego log23=log827 albo log925=log35 ? jest na to jakis wzor?
12 sie 19:46
zadanie: mam wrazenie, ze zostalo to podniesione do potegi ale czy tak mozna ?
12 sie 20:03
Eta:
| | 3 | |
log827=log23 (33)= |
| log23=.... |
| | 3 | |
12 sie 20:17
Eta:
Można też ze wzoru na zamianę podstaw
| | log227 | | 3log23 | |
log827= |
| = |
| =..... |
| | log28 | | 3log22 | |
12 sie 20:20
zadanie: nie znalem tego wzoru z potegami (dla jakich liczb m i n jest on prawdziwy?)
dziekuje
12 sie 20:46
Mila:
Popatrz na wykresy funkcji, 22:37
Łatwo naszkicować i łatwo odczytać i wystarczy do testu wyboru.
12 sie 20:49
zadanie: ale chcialbym jakos obliczeniowio jeszcze wiedziec na wszelki wypadek
12 sie 21:37
Eta:
Podałam Ci dwa sposoby
12 sie 21:38
zadanie: log827>log925
probowalem tak:
log88=1; log864=2 stad 1<log827<2
log99=1; log981=2 stad 1<log925<2 ale nic mi to nie pomoglo
12 sie 21:42
Mila:
Do rachunków masz wzory, nie wszystko da się graficznie,(np. jeśli liczby mało się różnią, albo
są bardzo duże, bardzo małe).
12 sie 21:43
zadanie: tak wiem juz skad to sie wzielo ale teraz probuje zbadac ktora z tych liczb jest wieksza
12 sie 21:43
zadanie: | log927 | | log925 | |
| |
| |
| log98 | | log99 | |
| 3log93 | | 2log95 | |
| |
| |
| log98 | | log99 | |
ale to tez mi nie pomoglo chyba, ze czegos nie zauwazam
12 sie 21:50
zadanie: da sie to jakos obliczeniowo jeszcze porownac?
12 sie 21:53
Mila:
log
8(27) i log
9(25)
1) z Twoich obliczeń możesz wyciągnąć wniosek, że wykres f(x)=log
8x lezy nad wykresem
g(x)=log
9(x)
log
8(25)>log
9(25) tym bardziej log
8(27)>log
9(25)
| | log8(27) | | log8(25) | |
2) |
| i |
| wyciągaj wniosek |
| | 1 | | log89 | |
12 sie 21:56
Mila:
Podpowiadam
log8(9)>1
log8(27)>log8(25)
12 sie 22:05
zadanie: | log827 | | log825 | |
| >1 a |
| >? |
| 1 | | log89 | |
12 sie 23:01
zadanie: nic juz mi nie przychodzi do glowy
12 sie 23:18
Mila:
Nie wiem , czy dobrze Cię rozumiem.
Wyjaśniam:
log
8(27)>log
8(25) bo log
8(x )to funkcja rosnąca
masz dwa ułamki
| log8(27) | | log8(25) | |
| i |
| |
| 1 | | log8(9) | |
pierwszy ma mianownik 1 a drugi większy od 1, zatem cała liczba się zmniejsza
| | log8(25) | |
log8(27)>log8(25) > |
| =log9(25) |
| | log8(9) | |
12 sie 23:21
zadanie: chyba rozumiem
dziekuje
w jakim sensie chodzi o dobre rozumienie?
12 sie 23:40
Mila: Dobranoc

Jutro będzie lepiej.
12 sie 23:45