s
use: Wolfram,
Mam pytanie odnośnie całek, denerwuje mnie to że często mi sie zdarza policzyć tak, całke że
różni sie ona od odpowiedzi o tą pieprzoną stałą ( czego na pierwszy rzut oka nie widać i mam
wątpliwości czy jest dobrze policzona).
Wie toś może jak wpisywać do wolframa żeby sprawdził czy jest ok

przyładowo taka całka;
mój wynik ; 1/4ln|x−1/4|+3/4ln|x+3/4|+C
Może mi ktoś pokazać jak wpisać do wolframa żeby sprawdził ( true albo false ) bo chciałbym
sobie sam sprawdzać w razie wątpliwości .
Będe bardzo wdzieczny za konretną odpowiedz
11 sie 15:11
fx: Znak równości zastosuj.
11 sie 15:13
11 sie 15:13
11 sie 15:15
use: no dobra panowie da prostych całek znak równości jest dobry bo pojawa sie TRUE czy FALSE a
tutaj tak ja zrobił to TRIVIAL wolfram zaczyna coś liczyć i właśnie nie wiem ja taie coś
interpretować nie da sie jakoś napisać mu jakąs komnde żeby tylo sprawdził czy jest true czy
FALSE

?
Akurat może w tym przypadu w miare prosto można wywniosować czy jest false czy true ale w
trudniejszych on zaczyna to przekształcać na ":swoje" i to juz jes nie fajne
11 sie 15:24
asdf: nie bardzo rozumiem...jest albo true, albo false..czasem wprost nie ma true, poniewaz
uwzglednia dziedzine.
11 sie 15:51
use: asdf no własnie ja też nie bardzo rozmiem wolframa bo prosty przyład całki podany przez fx
wolfram napisał że jest to TRUE
W przykładzie triviala już nie napisał TRUE tylko wyznaczył dziedzine ( niby jak zmieniałem
przykładowo współczynnki przy x w logarytmie to pokazywał że est FALSE )
Czyli ogólnie jak nic nic nie pisz tylko cos liczy mam brać że jest TRUE
11 sie 15:55
Trivial: ......
11 sie 16:03
use: Ok to może inaczej....
Chodz mi o to że lubie mieć sprawe postawiona jasno jak jest dobrze to mam TRUE i sprawa jest
jasna.
Po prostu obawiam sie tego że układając rownanie po jednej stronie pochodna po drugiej funkcja
podcalkowa moze byc, tak ze calke policze ZLE i wtedy wolfram może dojść do jakiegoś równania
w uproszczeniu przyładowo
x3=x2 a to jest prawda dla x=0 x=1
i nie bede miał ani TRUE ani FALSE i to mnie nie zadowala bo ja nie chce rowiązywac rowniania
chce sprawdzić czy całke dobrze policzyłem....
(juz sam kurde nie wiem o co biega ,...masara )
11 sie 16:20
Trivial:
masara, jeśli dostajesz jako odpowiedź pewien przedział liczbowy z wyłączeniem skończonej
ilości punktów, to najprawdopodobniej dobrze policzyłeś całkę.
11 sie 17:04
11 sie 17:06
use: @trivial *( coś mi sie zacina klawiatura miało być MASAKRA )*
11 sie 17:09
use: No nic w takim razie nie pozostaje nic innego tylko myśleć

( albo próbować dochodzić do
takiego wyniu jai jest w odpowiedziach)
@Trivial "najprawdopodoniej dobrze policzyłeś całke" no właśnie wszystko pięknie gdyby nie to
najprawdopodobniej ^^
No nic jakoś sobie trzeba radzić

Dzieki za pomoc
11 sie 17:14
Trivial: use, wydaje mi się że tak jest zawsze, ale nie byłem pewny, to dałem "najprawdopodobniej".
11 sie 17:17
use: No właśnie ja też nie jestem tego pewny podobnie jak ty stąd też moje (może dziwne) pytanie na
forum

A teraz może z innej beczki , nie masz może jakiegoś loginu i hasła do wolframa z full opcją (
oczywiście takiego którego mógłbyś udostępnić )

przydałaby sie opcja STEP BY STEP ^^
11 sie 17:27
Trivial:
Nie mam. Z tego co kiedyś słyszałem można założyć darmowe konto i uzyskać 3 razy step−by−step
na dzień, ale nie wiem czy to prawda.

Szczerze mówiąc, opcji step−by−step i tak nie
wykorzystuję. Gdy wpisuję coś do wolframa interesuje mnie wynik, a nie sposób jego otrzymania.
11 sie 17:29
use: No tak, jednak twój stan wiedzy w porownaniu z moim jest jak maluch do ferrari wiec nie ma co
porownywac
11 sie 17:41
Dominik: Trivial, wystarczy zalogowac sie przez facebooka i mozna korzystac z pelnych rozwiazan od
wolframa trzy razy dziennie.
11 sie 20:47
11 sie 20:59
use: E tam 3 razy step by step − Założyłem konto na wolframie i mam 14 dni free trial full opcje
wolframa także nie jest źle

Zastanawiam sie tylko czy można tak na okrągło zakładać free Triale i mieć ciągle 14 dni
darmowej full opcji

No cóż , zobacze za 14 dni
11 sie 21:51
Mila:
USE, sprawdzaj wynik, nie zawsze wolframowskie rozwiązanie jest najłatwiejsze.
Sam dąż do rozwiązania.
11 sie 21:54