całka
xnnnnx: ∫ [x(1/2)]*[(lnx)2] dx
Mam problem z całkowaniem logarytmu, nie potrafię się za to zabrać.
11 sie 13:41
xnnnnx: hmm, jakiś błąd nastąpił, bo na początku x jest do potęgi 1/2
11 sie 13:41
asdf: ∫
√xln
2x dx
11 sie 13:53
xnnnnx: początek dobrze, jednak w zapisie mam (lnx)2
11 sie 14:07
asdf: .......
11 sie 14:13
11 sie 14:14
Trivial: .....
11 sie 14:17
xnnnnx: czepiasz się. Odpowiedzi jednak nadal nie uzyskałem.
11 sie 14:18
Trivial:
Podstawić u = √x → u2 = x → 2udu = dx
∫√xln2xdx = ∫uln2(u2)*2udu = 4∫u2ln2udu
I teraz przez części.
11 sie 14:21
asdf: Nie, to nie jest czepianie się. Rozwiązując całki musisz wiedzieć takie rzeczy
11 sie 14:24
xnnnnx: dziękuję Trivial.
11 sie 14:27