Rekurencja - metoda repertuaru - sprawdzenie
parallel: Czesc. Prosilbym o sprawdzenie i korekte rozwiazania zadania metoda repertuaru
a1 = −3
an+1 = an − 4n + 12, n ≥ 1 . Dla wygody przeszktalcilem sobie wzor na:
an = an−1 − 4n + 412
Zgodnie z algorytmem parametryzuje rownanie:
fn = αA(n) + βB(n) + γC(n)
Rozpatruje 1 przypadek:
f(n) = 1:
a1 = α = 1
1 = 1 +βn + γ ⇒ β = γ = 0
1 = A(n)
2 przypadek:
f(n) = n:
a1 = α = 1
n = (n−1) + βn + γ ⇒ β = 0, γ = 1
n = A(n) + C(n)
n =1 + C(n) ⇒ C(n) = n − 1
3 przypadek:
f(n) = n2
a1 = α = 12 = 1
n2 = (n−1)2 + βn + γ
n2 = n2 − 2n + 1 + βn + γ ⇒ β = 2, γ = −1
n2 = A(n) + 2B(n) − C(n)
n2 = 1 + 2B(n) − n −1 ⇒ B(n) = n2 + n2
Jako, że mam już A(n), B(n) i C(n) to rozwiązanie będzie miało postać:
fn = −3 − 4(n2 + n2) + 412(n − 1)
fn = −2n2 + 212n − 712
Wydawalo mi sie, ze wszystko robie poprawnie, ale wole zapytac kogos kto sie na tym zna,
dlatego pisze
11 sie 13:28
Trivial:
Nie znam metody "repertuaru", ale mogę sprawdzić innym sposobem. Zamieniając oznaczenia
równania wyjściowego mamy:
| | 1 | |
ak+1 − ak = −4k + |
| , a1 = −3 |
| | 2 | |
Teraz sumujemy obie strony równania od k=1 do k=n−1 i mamy:
| | 1 | | n(n−1) | | 1 | |
an − a1 = ∑k=1..n−1 (−4k + |
| ) = −4 |
| + |
| *(n−1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Korzystając z tego, że a
1 = −3 mamy:
a
n = −2n
2 + 2
12n − 3
12.
11 sie 14:08
parallel: Dzięki. Odlotowa metoda. Mógłbyś napisać jak ona się nazywa? Przestudiuje sobie ją.
11 sie 14:28
parallel: Dzięki. Odlotowa metoda. Mógłbyś napisać jak ona się nazywa? Przestudiuje sobie ją.
Jednakże niezależnie od tego zależało by mi również na repertuarze
11 sie 14:30
11 sie 14:35