Zadanka
Dzikuniii: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć (tak porządne w prostym języku) jak rozwiązać te zadanka gdyż
nie wiem z której strony i jak ma je ugryźć. Pozdrawiam
| | x+2 | | y−1 | | 2 | |
1.Napisać równanie płaszczyzny π przechodzącej przez prostą l1: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 2 | | −3 | |
| | x−1 | | y+2 | | 2 | |
równoległej do l2: |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | −3 | | 1 | |
2.Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą y=ln
2x, osia OX, prostymi x=a,x=b, gdzie a jest
odciętą punktum w którym jest ekstremum, a b − odcięta punktu przegięcia.
11 sie 13:27
Trivial:
| | lnx | | 1−lnx | |
2. y = ln2x, y' = 2 |
| , y'' = 2* |
| |
| | x | | x2 | |
Z porównań pochodnych do zera mamy: a = 1, b = e.
Pole wynosi:
P = ∫
1e ln
2x dx = [xln
2x]
1e − ∫
1e 2lnxdx = e − 2([xlnx]
1e − ∫
1e dx)
= e − 2e + 2(e−1) = e − 1
11 sie 14:54
Trivial: Na samym końcu powinno oczywiście być P = e − 2
11 sie 14:55
Trivial: A w pierwszym zadaniu to nie są równania prostych. Prawdopodobnie po prawej stronie równania ma
być z zamiast 2.
11 sie 15:02
Dzikuniii: | | z | | z | |
Poprawka do zad1. powinno być |
| w l1 i |
| w l2. |
| | −3 | | 1 | |
11 sie 19:27
Dzikuniii: Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak zrobiłeś zadanie 2gie? W zadaniu 1 prawdopodobnie będzie
schemat i wzory.
11 sie 19:29
Trivial:
Znajdujesz punkty a i b opisane w zadaniu poprzez przyrównanie pierwszej i drugiej
pochodnej do zera (ekstremum i punkt przegięcia). Obszar ograniczony opisany w treści zadania
to obszar pod wykresem funkcji ln2x (geometryczna definicja całki). Żeby policzyć ile wynosi
pole tego obszaru wystarczy policzyć całkę ∫ab ln2x dx.
11 sie 19:34
AS: Zad 1
Wektory kierunkowe prostych: w1 = [1,2,−3] , w2 = [5,−3,1]
Wektor kierunkowy płaszczyzny:
w = w1 x w2 = [1,2,−3] x [5,−3,1] = [−7,−16,−13]
Obieram dowolny punkt na pierwszej prostej np. P(−1,3,3)
Równanie płaszczyzny:
−7*(x + 1) − 16*(y − 3) − 13*(z − 3) = 0
7*x + 16*y + 13*z − 80 = 0 (Odp)
11 sie 20:25
pigor: ..., ad. zad.2.
prosta l
1 ma wektor kierunkowy u=[1,2,−3] i M=(−2,1,0)∊l
1;
prosta l
2 ma wektor kierunkowy v=[5,−3,1] i N=(1,−2,0)∊l
1, a wektor MN=[3,−3,0]
iloczyn mieszany wektorów
|3 −3 0|
(MNxu)*v= |1 2 −3|= 6+45=27+3= 45−23≠ 0, to wektory te są niekomplanarne, czyli
|5 −3 1|
proste l
1 i l
2 są skośne, zatem iloczyn wektorowy :
|i j k|
uxv= |1 2 −3|= 2i−15j−3k−10k−9i−j= −7i−16j−13k= [−7,−16−13]= −[
7,16,13 ] − wektor
|5 −3 1|
normalny szukanej płaszczyzny π i z warunków zadania, M=
(−2,1,0)∊l
1∊π, zatem
π: 7(x+2)+16(y−1)+13(z−0)=0 ⇔ 7x+14+16y−16+13z=0 ⇔
7x+16y+13z−2=0. ...
11 sie 20:42
pigor: ... oczywiście jest to ad. zad.1.
11 sie 20:43
AS: Korekta do mojego rozwiązania
Błędnie przyjąłem w pierwszym równaniu ... = z/3
zamiast z/(−3)
Obrany punkt ma postać: P(−1,3,−3)
Wtedy równanie płaszczyzny: 7*x + 16*y + 13*z − 2 = 0.
Pardon.
12 sie 09:26