Obliczyć pole równoległoboku zbudowanego na wektorach
Dzikuniii: Obliczyć pole równoległoboku zbudowanego na wektorach
| | 3 | |
A=P+Q i B=2P−Q jeśli |P|=1,|Q|=3 ∠(P,Q)= |
| π |
| | 4 | |
(P+Q)*(2P−Q)=2PxP−PxQ+Qx2P−QxQ= −PxQ+Qx2P=QxP+Qx2P
| | 3 | | 1 | | 3 | | 3√2 | |
|QxP|=3*1*sin |
| π=3* |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | √2 | | √2 | | 2 | |
Proszę o sprawdzenie i wyjaśnienie ewentualnych błędów.
11 sie 11:12
pigor: ..., wyszło ci AxB= QxP+Qx2P i ja bym dalej liczył tak :
AxB= QxP+2QxP= 3QxP, więc pole danego równoległoboku na A i B :
Pr= |AxB|= |3QxP|=
3|QxP| = 3 |Q|*|P|*sin(
34π)=
= 3*3*1*sin(π−
14π)= 9sinu({1}{4}π)= 9*
12√2 = 4,5√2 . ...
11 sie 12:12
Dzikuniii: A dlaczego masz w AxB 3QxP jeżeli masz QxP+Qx2P. Głupie pytanie ale jednak wolę się upewnić.
11 sie 12:22
pigor: ..., a dlaczego mam tego nie mieć
11 sie 12:43
Dzikuniii: Bo sobie jakoś dziwnie 2ke przeniosłeś przed Q.
11 sie 12:44
Dzikuniii: up.
11 sie 19:33
pigor: ..., no chyba żartujesz, a jak byś miał(a) zwykłe mnożenie * , to co

tu analogicznie 2P to wektor równoległy do P, a moduł (wartość bezwzględna)
|Qx3P|= |Q|*|3P|*sin(Q,3P)= |Q|*|3|*|P|*sin(Q,3P)= no i dalej dla studenta chyba jasne.
11 sie 20:01
Dzikuniii: No i wszystko jasne

Dziękuję za pomoc
11 sie 22:33