Proszę o sprawdzenie i wyjaśnienie ewentualnych błędów.
Dzikuniii: Proszę o sprawdzenie i wyjaśnienie ewentualnych błędów.
| | 5 | |
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą y=arccosx i prostymi y= |
| π,x=1 |
| | 6 | |
Narysowałem wykresy:
y=arccosx:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3Darccosx
i x=1
| | 5 | |
Zamalowałem obszar w środku, wyznaczyłem a = −1 i b=1 ( y=arccosx ogranicza z dołu,y= |
| π |
| | 6 | |
ogranicza z góry.
Następnie zastosowałem wzór P=a(nad całką)b(pod całką)∫[f(x)−g(x)]dx
Najpierw obliczyłem samą całkę i wyszło mi
Następnie:
| | 5π1 | | 5π(−1) | |
[ |
| +√1−12−1*arccos1]−[ |
| +√1−(−1)2−(−1)*arccos(−1)]=[U |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | | 5π | | 16π | |
{5π}{6}+0−0]−[− |
| +√2+π]= |
| + |
| +√2+π= |
| +√2 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
11 sie 11:02
11 sie 11:07
11 sie 11:10
wredulus_pospolitus:
dlaczego masz całkę od −1 do 1
11 sie 11:11
Dzikuniii: odczytałem z wykresu. oglądałem etrapeza i tam było pokazane że a bierzemy gdzie funkcja jest
ograniczona z góry a b gdzie jest ograniczona z dołu.
11 sie 11:26
Dzikuniii: Jeżeli błędnie to wyznaczyłem i odczytałem to proszę aby mi pokazano i wytłumaczono jak to
zrobić poprawnie.
11 sie 12:14
Dzikuniii: up.
11 sie 19:33
Mila:
| | 5 | |
y= |
| π − czerwony wykres |
| | 6 | |
Granice całkowania:
granica górna x=1
granica dolna
| | √3 | |
x=cos(1500)=cos(180−30)=− |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
P=√3/2∫1( |
| π −arccosx) dx |
| | 6 | |
dokończysz?
11 sie 21:32
11 sie 21:41
Dzikuniii: Tak. Powinienem teraz sam dokończyć. Napisz mi tylko na co mam patrzeć jak określam granice
całkowania (która jest górna a która dolna)
11 sie 22:31
Mila: dolna mniejsza
11 sie 22:39
wredulus_pospolitus:
granice całkowania .... 'punkty przecięcia się funkcji'

w naszym wypadku górna granica to przecięcia sie tych dwóch funkcji z funkcją 'x=1'
dolna granica to przecięcie się tych dwóch funkcji (wyznaczasz ten punkt tak jak
Milusińska to uczyniła)
13 sie 10:01
wredulus_pospolitus:
druga sprawa ... jeżeli jesteś 'świeżynką' idącą na pierwszy rok za 2 miesiące, to dobra rada
−−− odpuść sobie te całki ... popatrz jaka ładna pogoda (chociaż u mnie pada

) ... naciesz
się 'najdłuższymi wakacjami swojego życia'.
Całek nie będziesz miał wcześniej jak w grudniu.
13 sie 10:02