.......
............: Jak ma się do siebie obwód okręgu do obwodu wielokąta foremnego ?
5-latek: czy juz cos wymyslies/as .? Obwod okregu L=2πr gdzie r−promien okreguWiemy ze okrag mozemy
opisac na wielokacie lub wpisac w wielokat Wielokat foremny jesy to taki wielokat ktory ma
wszystkie boki rowne . Najmniejzym wielokatem foremnym jest trojkat rownoboczny . Ma trzy boki
o dlugosci a Jesli nie wiesz to sprawdz sobie ze Promien okregu opisanego na trojkacie
| | √3 | | √3 | |
rownobocznym R= |
| a wiec obwod okregu opisanego na tym trojkacie L=2π |
| a a |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
obwod trojkata Ltr=3*aNatomiast promien okregu wpisznego w trojkat rownoboczny r= |
| a |
| | 6 | |
| | √3 | |
wiec do wzoru na obwod kregu wstawiamy r i mamy L=2π |
| aNastepnym wielokatem foremny |
| | 6 | |
jest kwadrat . Jesli bok kwadratu oznaczymy przez a to obwod kwadratu l
kw=4*a Teraz tak samo
okrag moze byc opisany na kwadracie (narysuj to sobie ) to bedziesz widzial ze promien okregu
| | √2 | | √2 | |
opisanego na kwadracie R= |
| a to obwod okregu L=2πR to L=2π |
| aPromien kregu |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wpisanego w kwadrat (tez narysuj na tym samym rysunku) ma dlugosc r= |
| a wiec obwod |
| | 2 | |
| | 1 | |
okregu L=2πr to L=2π |
| a. Juz tego powinenes wywniskowac ze zelezy to od tego jaki to jest |
| | 2 | |
wielokat i czy okrag jest wpisany czy opisany na wielokacie . Jesli teraz wezniemy np stosunek
| | | |
obwodu okrego wpisanego w kwadrat do obwodu kwadratu to wynosion |
| = poskracj |
| | 4a | |
sobie i wylicz