Pstwo
kolega: Dana jest urna, w ktorej sa dwie kule czarne i trzy biale kule, oraz kostka. Rzucono raz
kostka. Tyle razy,ile wynosila liczba oczek uzyskana na kostce, losowano z urny jedna kule (ze
zwracaniem) i notowano jej kolor na kartce. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze liczba oczek
wyniosla 5, jesli zanotowano trzykrotne wyciagniecie kuli czarnej. Obliczyc
prawdopodobienstwo czterokrotnego wyciagniecia kuli bialej.
P(A|B) = P(B|A)*P(A)P(B)
A − liczba oczek wyniosla 5
B − zanotowano 3−krotne wyciagniecie czarnej
Mozna tak to zrobic? Tylko problem mam z P(B)...
9 sie 23:10
Basia:
P(B) możesz obliczyć z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
Ci = wyrzucono i oczek (i=1,2,3,4,5,6)
∪iCi = Ω
Ci∩Cj = ∅ dla i≠j
więc
P(B) = ∑i P(B|Ci)*P(Ci)
10 sie 11:09
x3:
Prawdopodobieństwo czterokrotnego wyciągnięcia kuli białej P;
| | | | | |
P=16 | qk(1−q)n1−k + 16 | qk(1−q)n2−k + |
| | | |
n
1=6,n
2=5,n
3=4,k=4,q=
35
10 sie 12:03