ciagi
zadanie: oblicz sume ciagu geometrycznego
1+3+9+27+...+3n
a1=1
q=3
a liczba wyrazow ile wynosi?
9 sie 21:01
9 sie 21:03
zadanie: to wiem ale ile wynosi liczba wyrazow?
9 sie 21:23
Mila:
n− liczba wyrazów
Jeśli nie masz innej informacji, to podstaw do wzoru Garth'a.
9 sie 21:26
Garth: n
9 sie 21:27
Janek191:
n + 1
9 sie 21:28
zadanie: no wlasnie w odpowiedzi jest, ze liczba wyrazow wynosi n+1 ale nie wiem dlaczego?
9 sie 21:38
Mila:
Dziękuję Janek
a1=30
dlatego o jeden wyraz więcej
dla n=4 masz
30,31,32,33,34 czyli 5 wyrazów.
9 sie 21:41
Mila:
Jeśli masz podaną odpowiedź do zadania, to ją napisz.
9 sie 21:43
9 sie 21:48
Mila:
9 sie 21:51
zadanie: dziekuje
9 sie 21:57
zadanie: mam pytanie
jak dobrze (efektywnie) uczyc sie matematyki ?
9 sie 21:58
Saizou : licząc, ze zrozumieniem, mnóstwo zadań

innej rady nie ma
9 sie 22:01
Garth: Sumiennie.
9 sie 22:08
Mila: I
1) Uwaga na lekcjach.
2) analizować zadania rozwiązane na lekcji.
3) odrabiać zadania domowe.
II
1) czytać systematycznie podręcznik ( aby rozumieć teksty matematyczne).
2) rozwiązywać zadania ze zbioru zadań.
3) rozwiązywać zadania, dążyć do uzyskania dobrego wyniku, jeśli możliwe rozwiązać zadanie
kilkoma sposobami, ocenić, która wersja najlepsza.
4) wyciągać wnioski z popełnionych błędów ( mądry człowiek na błędach się podobno uczy).
9 sie 22:33
zadanie: dziekuje
10 sie 11:13
Basia: Przede wszystkim
nie rozwiązywać zadań mechanicznie wg. "wzoru".
Trzeba
najpierw zrozumieć
dlaczego jest tak, a nie inaczej
10 sie 11:15
AS:
S = 1 + 3 + 9 + ... + 3
n |*3
3*S = 3 + 9 + 27 + ... + 3
n + 3
n+1 stronami odejmujemy
−−−−−−−
3*S − S = 3
n+1 − 1
10 sie 12:27