całki
Handball_93:
| | 5x+25 | | 8 | | −3 | |
∫ |
| = ∫ |
| + ∫ |
| |
| | x2−x+6 | | −3+x | | 2+x | |
prosze o rozpisanie
9 sie 19:31
Handball_93: tak dla jasności dlaczego całka po lewej stronie równa się całkom po prawej stronie
9 sie 20:03
ICSP: bo całka po lewej lubi być rozkładana na ułamki proste i dlatego równa się całkom po prawej.
9 sie 20:04
Handball_93: nie cwaniakuj tlyko rozpisz
9 sie 20:13
ICSP:
9 sie 20:14
ICSP: D : x
2 − x + 6 ≠ 0 ⇒ (x−3)(x+2) ≠ 0 ⇒ x ≠ 3 ∧ x ≠ 2
| | 5x + 25 | | 5x + 25 | | A | | B | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2 − x + 6 | | (x−3)(x+2) | | x−3 | | x+2 | |
...
Ax + 2A + Bx − 3B = 5x + 25
(A+B) = 5
2A − 3B = 25
stąd
A = 8 , B = − 3
| | A | | B | | 8 | | −3 | |
... = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x−3 | | x+2 | | x−3 | | x+2 | |
9 sie 20:17
asdf: "nie cwaniakuj tylko rozpisz" − kolego, chyba pomyliłeś fora...
10 sie 00:12
Handball_93: dzięki ICSP
10 sie 12:44