pomoc
dam: | | x | | 1 | |
Proszę o pomoc jakie są pochodne czastkowe 1 rzedu po x i po x f(x,y)= |
| + |
| +y |
| | y | | x | |
9 sie 17:47
dam: po x i po y
9 sie 17:47
Mila:
f
x− liczysz pochodną po x traktując y jako stałą
f
y − liczysz pochodną po y traktując x jako stałą
dokończ
9 sie 17:52
dam: | | x | | 1 | |
wyszło mi po x |
| − |
| |
| | y2 | | x2 | |
9 sie 18:02
9 sie 18:03
dam: proszę o odp czy to dobrze
9 sie 18:03
Mila:
fy dobrze
fx źle policzyłeś, ma być tak jak podałam 17:52
9 sie 18:08
dam: nie rozumien po x ja użyłem wzoru na dzielenie
9 sie 18:19
dam: | | 1 | |
już wiem wychodzi y−1 czyli |
| |
| | y | |
9 sie 18:22
Mila:
| | 1 | | 1 | |
fx=( |
| *x)'+( |
| )'+(y)' tu mamy stałą y |
| | y | | x | |
9 sie 18:23
dam: a mogła by mi Pani pomóc rozwiązać układ równan z tymi pochodnymi bo to jest zdanie dotyczące
ekstremum
9 sie 18:24
Mila:
Pisz teraz , ale dopiero po 20 będę miała więcej czasu.
9 sie 18:27
dam: dobrze
9 sie 18:31
dam: nie wiem jak to rozwiazac
9 sie 18:35
Mila:
podstawiamy
(y
2)
2=y
y
4−y=0
y(y
3−1)=0
y=0∉D lub y
3=1⇔y=1
x=1
2=1
masz punkt
(1,1) sprawdzaj , czy to może być ekstremum
(jest)
9 sie 18:40
Mila:
No i co. Dokończyłeś?
9 sie 21:20
dam: | | 2x | | 1 | | 1 | |
Wyszły mi pochodne cząstkowe 2 rzędu następujące fxx= |
| fyx=− |
| fxy=− |
| |
| | x4 | | y2 | | y2 | |
| | x2y | |
fyy= |
| Proszę Panią o sprawdzenie  |
| | y4 | |
9 sie 22:52
Mila:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
fxx=( |
| − |
| )'=0−(x−2)'=2*x−3= |
| |
| | y | | x2 | | x3 | |
f
xy=
−1y2
Znaki zgodne:
9 sie 23:21
dam: Jest może Pani Mila
10 sie 18:13
Mila: 
U góry z prawej strony widać, kto jest na forum.
10 sie 18:18