Będe
bardzo wdzięczny
zad1
Przekątna przekroju osiowego walca ma dlugosc 40cm i tworzy z podstawa walca kat α taki, ze
tgα=3/4. Oblicz V i Pc
zad2
Kąt rozwarcia stozka ma miare 60stopni, a pole jego powierzchni bocznej wynosi 16Ω cm2 . oblicz
V i Pc
zad.3
Z wycinka kola o promieniu 10cm chcemy utworzyc powierzchnie boczna stozka, ktorego wysokosc ma
byc rowna 8cm. Jaki powinien byc kąt środkowy tego wycinka
zad4
Trapez rownoramienny o podstawach 6 i 10 oraz kacie ostrym 60stopni obraca sie wokol dluzszej
podstawy. Oblicz objetosc o pole powierzchni calkowitej podstawy bryly
| 3 | H | 3 | H | 3 | ||||||
tgα = | , ale wiemy, że tgα = | ⇒ | = | ⇒ 3r = 2H ⇒ H = | r | |||||
| 4 | 2r | 4 | 2r | 2 |
| 9 | 13 | |||
402 = r2 + H2 ⇒ 402 = r2 + | r2 ⇒ 402 = | r2 / √ | ||
| 4 | 4 |
| √13 | 80 | 120 | ||||
40 = | r ⇒ r = | ⇒ H = | ||||
| 2 | √13 | √13 |
)
πrl = 16π /: π ⇒ 2r2 = 16 ⇒ r2 = 8 ⇒ r = 2√2 ⇒ l = 4√2
No i podstawianie do wzoru
Zad. 3
H = 8 cm, R = 10 cm
| α | ||
Pb = πrl = Pwycinka o kącie α = | * πR2 | |
| 360 |
| α | ||
πrl = | * πR2, oczywiście R = l, zatem po uproszczeniu | |
| 360 |
| α | ||
r = | * R2 (r − promień podstawy stożka, l − tworząca stożka) | |
| 360 |
| α | ||
Wstaw do równania r = | * R2 i wylicz α | |
| 360 |
Zad. 4
Jak widać powstały nam dwa identyczne stożki i walec
| 10 − 6 | |
= 2 → wysokość stożka, | |
| 2 |
| r | ||
tg60o = | ⇒ r = 2√3 → promień podstawy stożka/walca | |
| 2 |
| 2 | 1 | 2 | ||||
cos60o = | ⇒ | = | ⇒ l = 4 (tworząca stożka) | |||
| l | 2 | l |
| 1 | ||
V = Vw + 2Vs = π * (2√3)2 * 6 + 2 * | π * (2√3)2 * 2 = ... | |
| 3 |
prosze