pochodna / trygonometria
Handball_93:
dlaczego pochodnia z log(cos(x)) = − tang(x) ?
9 sie 12:29
Basia:
log to logarytm dziesiętny (w polskiej nomenklaturze)
powinno chyba być
| | 1 | | 1 | | sinx | |
[ln(cosx)]' = |
| *(cosx)' = |
| *(−sinx) = − |
| = − tgx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
dla log(cosx) = log
10(cosx) będzie inaczej
9 sie 12:32
Basia:
P.S.
jeżeli korzystasz z literatury angielskojęzycznej zapis log(cosx) może jak najbardziej oznaczać
logarytm naturalny
9 sie 12:35
PW:
| | 1 | |
[log(f(x)]'= |
| •f'(x) |
| | f(x) | |
(wzór na pochodną fujnkcji złożonej).
| | 1 | |
Pochodna log(u) jest równa |
| , pochodna funkcji "wewnętrznej" f(x), czyli pochodna cosx |
| | u | |
jest równa (−sinx).
Założenia − kiedy to istnieje − pozostawiam do samodzielnego rozważenia.
9 sie 12:37
PW: Oczywiście Basia ma rację co do zapisu − log traktuję jako logarytm naturalny.
9 sie 12:41