procenty
Marzena: poparcie na kandydata na premiera w czerwcu wynosilo 23%, a w lipcu tego samego roku 30 %
o ile procent wzroslo poparcie?
o ile punktow procentowych wzroslo poparcie dla kandydata?
9 sie 12:06
Basia:
wzrosło o 7 punktów procentowych
23 − 100%
7 − p%
| | 7*100 | |
p = |
| = ................. |
| | 23 | |
policz, o tyle % wzrosło
9 sie 12:15
Marzena: a nie powinno byc przy rownaniu zamiast siodemki 30?
9 sie 12:19
Handball_93: nie
9 sie 12:25
Janek191:
| 30 − 23 | | 7 | |
| = |
| ≈ 0,30 = 30 % |
| 23 | | 23 | |
Poparcie wzrosło o około 30 %.
30 % − 23 % = 7 %
Poparcie wzrosło o 7 punktów procentowych.
9 sie 12:26