podzielnosc
zadanie: czy podana liczba jest kwadratem liczby calkowitej?
22*33*46*68?
rozlozylem ja na czynniki pierwsze
22*33*46*68=222*312 i nie wiem co dalej?
9 sie 11:33
zadanie: powinno byc 22*34*46*68
9 sie 11:34
ICSP: jest kwadratem liczby całkowitej gdyż każdy wykładnik jest podzielne przez 2 zatem
22 * 34 * 46 * 88 = (2 * 32 * 43 * 84)2
9 sie 11:36
zadanie: 24*36*47*68=226*314=(213*37)2 jest to kwadrat liczby calkowitej dobrze?
9 sie 11:46
ICSP: też dobrze
9 sie 11:47
zadanie: dziekuje
9 sie 12:08
zadanie: | | | | n | |
czy prawda jest, ze | rosnie dla k w zakresie 0≤k≤ |
| ? |
| | | 2 | |
9 sie 21:40
zadanie: ?
9 sie 22:32
Mila:
1)Rozważ konkretny przypadek, zaobserwuj zmianę.
( Powinieneś to zauważyć
we wzorze (a+b)
n)
9 sie 23:01
zadanie: | | | | n | |
czyli to prawda, ze | rosnie dla k w zakresie 0≤k≤ |
| . |
| | | 2 | |
11 sie 11:12
Mila:
Tak.
11 sie 17:56
zadanie: ok
11 sie 19:11