Czy mógłby mi ktoś sprawdzić
Dzikuniii: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem to zadanie, wskazać błędy i mi je poprawić
oraz wytłumaczyć.
Zbadać dla jakich wartości parametru b, punkty A=(1,2,1), B=(3,2,−2), C=(2,4,−b2), D=(3,1,0)
leżą w jednej płaszczyźnie.
Moje obliczenia:
Obliczyłem parametr b stosując macierz (tutaj pojawił się problem z obliczeniem)
wyszło mi: b=2 ∨ b= −2 gdy zacząłem obliczać to z "innej strony" to parametr b=√2 ∨
b=−√2
Dalej przystąpiłem do sprawdzenia i obliczania wektorów AB, AC i AD dla parametru b=√2,
b=−√2, b=2 i b=−2. Za każdym razem gdy zapisywałem wyniki wektorów w postaci macierzy każdy
z nich po obliczeniu był ≠ 0. Proszę o szybką pomoc.
9 sie 11:12
wredulus_pospolitus:
na szybko pomoc

4 punkty leżą na jednej płaszczyźnie, gdy dla każdej pary wektorów tworzonych przez te punkty
(tak wiem, ze to mało po matematyczemu) ich iloczyn wektorowy jest taki sam ('chyba' może być
przemnożony przez stałą) ... innymi słowy:
BA x BD −> masz wektor normalny płaszczyzny
DA x DC = wektor normalny −> i stąd masz 'b'
9 sie 11:21
wredulus_pospolitus:
masz wtedy macierze 3x3 tylko
9 sie 11:22
Dzikuniii: Szybka pomoc w sensie szybka odpowiedź

wredulus
pospolitus czy mógłbyś mi to wytłumaczyć jakoś jaśniej? Z tego co wiem to muszę
pomnożyć wektory DA i DC żeby dostać parametr b. No ale co dalej? Jak sprawdzić czy wyznaczony
parametr b jest dobry.
9 sie 11:25
wredulus_pospolitus:
iloczyn wektorowy dwóch wektorów = wektor prostopadły do tych dwóch wektorów (czyli prostopadły
do płaszczyzny tworzonej przez te dwa wektory)
skoro wszystkie cztery punkty mają leżeć na jednej płaszczyźnie ... to iloczyn wektorowy każdej
z par wektorów (ABxAC , ABxAD, ACxAD, BAxBC, ... itd.) tworzy taki sam wektor do nich
prostopadly ... a więc prostopadły do płaszczyzny która jest przez te wektory (punkty)
tworzona ... więc ten wektor (normalny) prostopadły musi być jednakowy (przemnożone
współrzędne przez stałą)
To oczywiście jest po wykluczeniu przypadku −−−− punkt C leży 'na prostej przechodzącej przez
odcinek AB lub przez odcinek AD lub przez odcinek BD' (czyli gdy C nie jest współliniowe z
żadną z par punktów)
9 sie 11:31
Janek191:
A może tak :
A = ( 1, 2, 1)
B = ( 3, 2 , − 2)
C = ( 2, 4, − b
2 )
D = ( 3, 1 , 0 )
Wyznaczmy równanie płaszczyzny ABD
P
0 = A = ( 1 , 2, 1)
→ →
v = AB = [ 2, 0, − 3 ]
→ →
w = AD = [ 2, − 1, − 1 ]
Równanie płaszczyzny
I x − 1 y − 2 z − 1 I
det I 2 0 − 3 I = 0
I 2 − 1 − 1 I
czyli
3x + 4y + 2 z − 13 = 0
Punkt C = ( 2 , 4, − b
2 ) leży na tej płaszczyźnie jeżeli jego współrzędne spełniają
równanie tej płaszczyzny, czyli gdy
3*2 + 4*4 −2 b
2 − 13 = 0
6 + 16 − 2 b
2 − 13 = 0
2 b
2 = 9
| | 3 | |
b = − |
| = − 1,5 √2 lub b = 1,5 √2 |
| | √2 | |
======================================
9 sie 12:06