may: dla jakich wartości parametru m równanie (m-2)x
5-2(m+3)x
3 + (m-1)x=0 ma dokładnie trzy
rozwiązania

?
22 wrz 19:30
Jakub: Na początku patrzysz co będzie gdy m=2. Równanie będzie miało postać
-10x3 + x = 0
x(-10x2+1)=0
Takie równanie ma trzy rozwiązania więc m=2 znajdzie się w odpowiedzi
Teraz dla m różnego od 2
x [ (m-2)x4 - 2(m+3)x2 + (m-1) ] = 0
x = 0 jedno rozwiązanie już jest
dla t = x2
(m-2)t2 - 2(m+3)t + m-1 =0
Δ>0 -> [-2(m+3)]2 - 4(m-2)(m-1) > 0 dalej rozwiąż sam
x1*x2 = 2(m+3)/(m-2) <0 warunek ze wzorów Viete'a na to aby pierwiastki miały różne
znaki.
Muszą mieć różne znaki bo dla ujemnego pierwiastka t=x2 nie ma rozwiązania a dla
dodatniego t=x2 ma dwa rozwiązania co z x=0 daje razem trzy rozwiązania i o to chodzi.
Rozwiąż te dwie nierówności i weź część wspólną rozwiązań i dodaj do tego m=2 a otrzymasz
rozwiązanie zadania.
22 wrz 20:03
may: dzięki bardzo... tak na marginesie jestem "ona"
22 wrz 20:24