równanie wielomianowe
Lechia: x
3 + x − 2 = 0 ( niby ma byc x=1, ale za nic nie moge dojsc do tego jak

)
9 sie 00:31
Lechia: A jednak wystarczyło przejrzeć dokładnie stronę i znajduje się podobne,
proszę o ewentualne sprawdzenie
x3−x+2x−2=0
x(x2−1)+2(x−1)=0
x(x−1)(x+1)+2(x−1)=0
(x−1) [x(x+1) +2]=0
(x−1) (x2+x+2)=0
Z pierwszego nawiasu x=1
z drugiego delta jest ujemna czyli nie ma rozwiązania
9 sie 00:54
9 sie 01:11
Gustlik: Można Hornerem:
"Kandydaci na pierwiastek: +−1, +−2
1 0 1 −2
1 1 1 2 0
1 jest pierwiastkiem, mamy:
(x−1)(x2+x+2)=0
Δ<0, czyli drugi nawias nie ma rozwiązań, odp: x=1
9 sie 02:05
Lechia: Znowu jest problem, ale tym razem z innym przykładem mianowicie :
Jak z tej postaci x3+2(2−x) =0 −−−−> x3 −2x+4=0
dojśc do takiej : (x+2)(x2−2x+2) ?
10 sie 14:21
ICSP: x3 − 2x + 4 = x3 − 4x + 2x + 4 = ...
postaraj się dokończyć
10 sie 14:24
Basia:
@Lechia
jeżeli masz matematykę rozszerzoną to korzystaj z tw.Bezout
może tak Ci będzie łatwiej
10 sie 14:28
Lechia: Konkretnie to stoję w tym miejscu :
x(x2−4)(x+2)+ 2(x+2) = x(x−2)(x+2) +2 (x+2)
10 sie 14:29
Basia:
przecież to jest źle
x3−2x+4 = x3−4x+2x+4 = x(x2−4) + 2(x+2) = x(x+2)(x−2) + 2(x+2) =
(x+2)[ x(x−2)+2 ] = ........................
10 sie 14:32
Lechia: no teraz już : (x+2)(x2−2x+2)
x=−2, drugi bez rozwiązania
dziękuję za poprawienie błędu
10 sie 14:39
Gustlik: Skorzystaj z tw. Bezout i schematu Hornera.
12 sie 19:14