pomoc
mat: Proszę bardzo Państwa o pomoc to dla mnie bardzo ważne mam ekstremum 2 zmiennych do obliczenia
3lnx+x
2y
2−y
2−5x
| | 3 | |
pochdne cząstkowe wyszly mi po x( |
| +2xy2−5) po y (x22y−2y) nie wiem jak rozwiazać uklad |
| | x | |
z tymi pochodnymi


8 sie 22:29
Kamil: 2x2 y −2y=0
2y(x2−1)=0
czyli
y=0 lub x=1 lub x=−1
gdy y=0 to :
3/x −5=0 ⇒3/x=5 ⇒ 5x=3 ⇒ x= 3/5
stąd mamy pierwszy punkt P1= (3/5, 0)
gdy x=1 to:
3+2y2 − 5 = 0 ⇒ y2 = 1 ⇒ y=1 lub y=−1
stąd mamy kolejne punkty P2 = (1,1) P3 = (1,−1)
x=−1 nie należy do dziedziny
8 sie 22:50
Kamil: dalej wiesz jak
8 sie 22:50
mat: Tak Panie Kamilu tylko mam jedno pytanie dziedzina jest x>0 y=R
8 sie 22:54
Kamil: Tak
8 sie 22:55
mat: Dziękuję Panu bardzo
8 sie 22:56
mat: Panie Kamilu jest Pan bo mam pytanko

?
9 sie 17:19
mat: odnośnie tego zadania
9 sie 17:20
mat: Albo jeśli nie ma Pana Kamila to może ktoś z Państawa podejmie się pomóc
9 sie 17:21