Sprawdzenie zadania
Piotr 10: Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, który
spełnia warunki: W(2)=3 i W(−2)=2.
Rozwiązanie:
Twierdzenie:Jeżeli W(x) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb
całkowitych x≠y liczba W(x)−W(y) dzieli się przez x−y.
Niech będzie tak:
x=2 oraz y=−2
Gdyby wielomian miał współczynniki całkowite, to byłaby podzielność liczby
W(x)−W(y)=W(2)−W(−2)=3−2=−1
przez
x−y=2−(−2)=4
Liczba (−1) nie jest podzielna przez 4, a zatem W(x) nie jest wielomianem stopnia trzeciego o
współczynnikach całkowitych c.n.u
Proszę o sprawdzenie zadania

Znam też inny sposób tego zadania, podobny do tego co pan
Jakub zaprezentował
https://matematykaszkolna.pl/strona/3663.html ,ale
chciałbym się dowiedzieć czy tym sposobem też można zrobić te zadanie.
8 sie 22:26
Kamil: Jeżeli to rzeczywiście jest prawidłowe twierdzenie:
Twierdzenie:Jeżeli W(x) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb
całkowitych x≠y liczba W(x)−W(y) dzieli się przez x−y.
To zadanie również jest prawidłowe
8 sie 22:54
Piotr 10: Tak. Dane twierdzenie dotyczące wielomianów mam ze strony zadania.info jak coś
8 sie 23:14
Piotr 10: Jeśli mógłbym prosić kogoś jeszcze o potwierdzenie tego, co napisał
Kamil byłbym bardzo
wdzięczny

.
8 sie 23:19
Mila: x=2 oraz y=−2
w(2)=3
w(−2)=2
w(2)−w(−2)=3−2=1
x−y=2−(−2)=4
1 nie jest podzielne przez 4
Dowód tw.
a,b,c,d∊C
x,y∊C,x≠y
w(x)=ax3+bx2+cx+d
w(y)=ay3+by2+cy+d
w(x)−w(y)=a(x3−y3)+b(x2−y2)+c(x−y)=
=a*(x−y)(x2+xy+y2)+b*(x−y)*(x+y)+c*(x−y)=(x−y)*[a*(x2+xy+y2)+b*(x+y)+c]
[a*(x2+xy+y2)+b*(x+y)+c]∊C
9 sie 00:00
Piotr 10: OK. Dzięki
Mila jutro to przeanalizuję, bo już idę spać
9 sie 00:05