8 sie 20:16
Patryk: ?
8 sie 20:40
Mila: Patryk , gdzie to Twoje rozwiązanie?
8 sie 20:47
8 sie 20:48
Patryk: i jak jest ?
8 sie 20:53
Mila:
Inna postać:
| 1 | | 1 | | sin2x+cos2x | |
| = |
| * |
| = |
| 2cos2x | | 2 | | cos2x | |
| | 1 | | sin2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *( |
| +1)= |
| (tg2x+1)= |
| tg2x+ |
| |
| | 2 | | cos2x | | 2 | | 2 | | 2 | |
Całki różnią się stałą.
8 sie 21:05
8 sie 21:07
Patryk: czyli mój sposób jest poprawny ?
8 sie 21:07
Patryk: sprawdzenie też zrobiłem i się zgadzało
8 sie 21:07
Patryk: ale to dziwne ,ze mój wynik jest ok Jakuba ok ale one się różnią
8 sie 21:08
Trivial:

Te wyniki się nie różnią − przedstawiają tę samą rodzinę funkcji. Cały sekret leży w stałej
całkowania, którą zapewne piszesz mechaniczne i bez zastanowienia.

Jako bonus wykresy funkcji:
(1) tg2x
(2) 1/cos2x
Czy zauważasz czym one się różnia?
8 sie 21:28
Mila:
Mogą się różnić stałą. Często tak jest.
Jednak jeśli obliczysz pochodną, to otrzymasz w obu przypadkach funkcję podcałkową, bo pochodna
ze stałej jest równa zero.
8 sie 21:29
Patryk: już zrozumiałem,tak jak napisała Mila ronią się stałą (co można zinterpretować jako
przesuniecie wzdłuż OY), co dla liczenia pochodnej nie ma znaczenia ,dzieki
8 sie 21:32
Trivial:
Tak. Konkretnie:
| | sin2x | | sin2x + cos2x | | 1 | |
tg2x + 1 = |
| + 1 = |
| = |
| . |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
8 sie 21:34