Zbadać zbieżność szeregu
kamil123: Witam. Mogli byście pomóc mi z tym szeregiem:Zbadać zbieżność szeregu
∞
z góry wielkie dzięki.
8 sie 19:42
ICSP: | | 1 | |
z ilorazowego. Weź szereg ∑ |
| |
| | n2 | |
8 sie 19:55
kamil123: wyszło mi :
| | √n*(sin1n)2 | | sin1n | |
lim |
| =lim √n*( |
| )2=lim √n*12=∞ |
| | | | 1n | |
czy jeśli wyszło
∞ to jest dobrze ?
czy musi wyjść jakaś liczba?
8 sie 20:34
kamil123: | | √n | |
albo wezmę szereg ∑ |
| i wtedy wyjdzie 1 |
| | n2 | |
tylko chciałbym się dowiedzieć czy jeśli w kryterium ilorazowym wyjdzie mi lim=+
∞ to czy wtedy
kryterium rozstrzyga o tym że ten szereg jest zbieżny lub rozbieżny. Czy nie rozstrzyga i
muszę użyć innego kryterium?
8 sie 20:46
ICSP: masz rację
Jeżeli otrzymasz
∞ w kryterium ilorazowym to wtedy są jakieś specjalne przypadki.
8 sie 22:17
kamil123: wielkie dzięki
8 sie 23:33