ICSP: funkcja wykładnicza jest funkcją której zbiorem wartości jest przedział (0 ; +
∞). Skoro nigdy
nie osiąga wartości 0 to dziedziną tej nierówności jest x ∊ R
idąc dalej :
U{3
x4 * 3
4x + 4}{3
2x3 + 3x2 ≤ 1
3
x4 + 4x + 4 − 2x3 − 3x2 ≤ 1
x
4 + 4x + 4 − 2x
3 − 3x
2 ≤ 0
x
4 − 2x
3 − 3x
2 + 4x + 4 ≤ 0
Skoro zajmujesz się już nierównościami wykładniczymi to rozkład wielomianu na czynniki jest dla
ciebie pestką

x
4 − 2x
3 − 3x
2 + 4x + 4 ≤ 0 ⇒ (x
2 − x − 2)
2 ≤ 0 ⇒ x
2 − x − 2 = 0 ⇒ x = −1 v x = 2
Odp x = −1 v x = 2