trojki pitagorejskie dla 120 stopni
fawq: Mam pewien problem, a mianowicie:
Wyznacz wzór na trójki (pitagorejskie) dla trójkąta o kącie równym 120 stopni.
Wzór na trójki dla 90 stopni jest znany :
a2=m2−n2
b2=2mn
c2=m2+n2.
Teraz potrzebuje znaleźć coś takiego dla 120 stopni. Wzór w przypadku 120 stopni wyglada tak:
a2+b2+ab=c2. I dla tego wzoru szukam takich a, b, c które są całkowite i spełniają równanie.
Z góry dziękuję.
8 sie 15:44
8 sie 16:20
ZKS:
Chyba raczej
a = m2 − n2
b = 2mn
c = m2 + n2
Przykładowo dla m = 4 ∧ n = 2 jest to spełnione
a = 12
b = 16
c = 20
8 sie 16:21
ZKS:
Ten post tyczył się Twojego pierwszego wpisu.
8 sie 16:22
fawq: ZKS nie chodzi mi O TROJKAT PROSTOKATNY ale O TROJKAT 120 STOPNI
i popelnilem blad tutaj poprawka:
c=m2+mn+n2
b=2mn+n2
a=m2−n2
PS: Chodzi o to że np dla 3, 5 i 7 powstaje trojkat o kacie 120 stopni, ale rozwiazanie
znalazlem sam
8 sie 17:35
fawq: Przyznaje blad takze w 1 poscie sie pomylilem. Ten wyzej wyminiony tyczy sie 120 stopni.
8 sie 17:39
fawq: Tzn:
1. Dla 90 stopni
a=m2−n2
b=2mn
c=m2+n2
2. Dla 120 stopni
a=m2−n2
b=2mn+n2
c=m2+mn+n2
3. Dla 60 stopni
a=m2−n2
b=2mn−n2
c=m2−mn+n2
9 sie 17:22