matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
babcyk:
obliczyć granice lewo i prawo stronną dla x=0
e
1/x
−1
lim
x→0−
=
e
1/x
+1
e
1/x
−1
1/x
1/x
lim
x→0−
=
e
1/x
−1+1+1
1/x
1/x
e
1/x
−1
1/x
lim
x→0−
=
e
1/x
−1
1+1
+
1/x
1/x
1
1
lim
x→0−
=
= 1
1+2x
1
a powinno być −1 gdzie robię błąd
8 sie 15:38
Basia:
1
x→0
−
⇒
→ −
∞
⇒ e
1/x
→ 0 i masz
x
0−1
G =
= −1
0+1
koniec zabawy
8 sie 16:46
Basia:
a co tam jest źle nie wiem, bo nic z tego zapisu nie rozumiem licząc granicę prawostronną zastosuj regułę de l'Hospitala
1
(e
1/x
)' = −
*e
1/x
x
2
G
prawostronna
= 1
8 sie 16:54