całka przez części
Handball_93: | | 1 | |
1) ∫ xlnxdx = robię: lnx−∫ |
| = lnx − ln|x| źle |
| | x | |
| | 1 | |
2) ∫ xe−3xdx = robię u=lnx u'= |
| v'=x v=1 więc =e−3x−∫e−3x co dalej? |
| | x | |
| | 1 | |
3) ∫ x2e−2xdx = robię u=e−2x u'=−2e−2x v'=x2 v= |
| x3 więc |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
|
| x3e−2x+ |
| ∫ x3e−2x co dalej ? |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
4) ∫ arccosxdx = robię u=arccosx u'=− |
| v'=1 v=x więc |
| | √1−x2 | |
| | x | |
xarccosx + ∫ |
| co dalej ? |
| | √1−x2 | |
5) ∫ ln
2xdx =
| | lnx | | 1 | | 3 | |
6) ∫ |
| dx= robię u=lnx u'= |
| v'= x−13 v= |
| x23 więc |
| | 3√x | | x | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
|
| lnx * x23 − |
| ∫ |
| * x23 = |
| | 2 | | 2 | | x | |
| 3 | | 3 | |
| lnx *x23− |
| ∫ x−1 * x23= |
| 2 | | 2 | |
| 3 | | 3 | |
| lnx * x23 − |
| ∫ x13 = |
| 2 | | 2 | |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| lnx * x23 − |
| ( |
| x43) = |
| 2 | | 2 | | 4 | |
gdzzies jest blad bo wychodzi 9/4 a nie 9/8 w ostatniej linijce
8 sie 15:21
use: Czyżby Etrapez
8 sie 15:23
Handball_93: zgadza sie
8 sie 15:24
Basia:
1.
| | x2lnx | | 1 | | x2 | |
J = |
| − ∫ |
| * |
| dx = |
| | 2 | | x | | 2 | |
dalej wiesz ?
8 sie 15:27
use: Jakies poprawki masz czy tak sie po prostu z nudów uczysz
8 sie 15:28
Handball_93: dzięki Basiu za 1
8 sie 15:34
loitzl9006:
2) gdzie Ty widzisz ln(x)? Przyjmij u=x, v'=e−3x
3) odwrotnie przyjmij części, czyli u=x2, v'=e−2x, jak wyliczysz u', v i wstawisz do wzoru
to powinna wyjść do policzenia całka postaci ∫ x*e−2x dx, też przez części u=x, v'=e−2x
4) np. przez podstawienie t=√1−x2, albo przez podstawienie t=1−x2 jak tam chcesz
5) u=ln2x, v'=1 (przy wyliczaniu u' pamiętaj że masz do czynienia z funkcją złożoną!) jak
wszystko poprawnie wyliczysz to powinna zostać do wyliczenia całka ∫ ln(x) dx − przez części
u=ln(x), v'=1.
6) przejście z 3. do 4. linijki jest złe: ∫ x−1*x23 dx = ∫ x−13 dx
8 sie 15:36
Handball_93: jak zrobić v'=e−3xdx ?
8 sie 15:40
loitzl9006:
przez podstawienie t=−3x
8 sie 15:41
Handball_93: jak Ty sobie to wyobrażasz ?
robię u=x v'=e
−3xdx i mam wtedy obliczyć v przez podstawienie?
o tak ?
t = −3x
dt = −3 dx
co dalej ?
8 sie 15:52
Handball_93: a pochodną u=ln2x jak wyliczyć ?
8 sie 15:55
loitzl9006:
szósta linijka źle − przecież całka z e
t to jest e
t
8 sie 15:55
Handball_93: | | 1 | |
to całka z e−3x będzie wynosiła − |
| e−3x ? |
| | 3 | |
8 sie 15:57
loitzl9006:
zgadza się
8 sie 15:59
Handball_93:
∫xe
−3xdx =
| | 1 | | 1 | |
− |
| xe−3x− ∫− |
| e−3dx = |
| | 3 | | 3 | |
co dalej ?
8 sie 18:45
asdf: Handball, podstawienie:
u = x v' = e
−3x
| | xe−3x | | 1 | |
= − |
| + |
| ∫e−3xdx |
| | 3 | | 3 | |
całość:
| | xe−3x | | 1 | |
∫e−3xdx = − |
| + |
| ∫e−3xdx |
| | 3 | | 3 | |
sprawdź
8 sie 21:28