rownanie
zadanie: | | | | | |
rozwiazac rownanie 3* | = | w liczbach naturalnych n≥4, k≥2. |
| | | |
| n(n−1)(n−2)(n−3) | | k(k−1) | |
| = |
| i co dalej? |
| 8 | | 2 | |
8 sie 14:49
Basia: | | | |
a skąd Ci się wzięło to po lewej ? 3* | to to nie jest |
| | |
dobrze przepisałeś treść ?
8 sie 15:04
8 sie 15:08
Basia:
n(n−1)(n−2)(n−3) = 4k(k−1)
4*3*2*1 = 4*3*2 czyli n=4 i k=3
pytanie czy są inne rozwiązania ?
muszę pomyśleć
8 sie 15:17
zadanie: ?
8 sie 16:07
Basia: nie ma; jestem tego pewna, ale uzasadnienia mi brakuje
chyba nie myślę dzisiaj sprawnie
może jak się ochłodzi
8 sie 16:43
Mila:
n=5
k=6
5*4*3*2=120
4*6*5=120
Wyprowadziłam ten wzór, ale może
Basieńko sprawdzisz, bo przy tym upale, to mogłam coś
pokręcic.
Skorzystałąm z wlasności:
1)Iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych powiększony o jeden jest kwadratem pewnej liczby
naturalnej.
2) postać kanoniczna k(k−1)
8 sie 17:38
Mila:
Czy autor ma jakieś odpowiedzi albo sugestie podane przy treści zadania?
8 sie 17:44
zadanie: tak
8 sie 18:58
Mila: Jaka jest odpowiedź albo podpowiedź?
8 sie 19:00
zadanie: mam do niego rozwiazanie ale nie rozumiem go do konca dlatego dalem je do rozwiazania zobaczyc
czy mozna inaczej to zrobic zaraz je napisze i poprosze o wytlumaczenie wlasnie w nim pojawilo
| | n2−3n+2 | |
sie k= |
| i tego nie rozumiem |
| | 2 | |
8 sie 19:01
Mila:
No widzisz, teraz wszystko jasne.
n(n−1)(n−2)(n−3) = 4k(k−1) to jest jasne?
To zacznę od tego miejsca.
8 sie 19:03
zadanie: rozwiazanie:
przeksztalcajac lewa strone rownania otrzymujemy
| | | | n(n−1)(n−2)(n−3) | | (n2−3n)*(n2−3n+2) | |
3* | = |
| = |
| = |
| | | 8 | | 8 | |
=nie umiem tego napisac tak jak tam jest wiec (dlatego tak dlugo to pisalem)
| | n2−3n | | n2−3n | |
=w liczniku |
| *( |
| +1) i w mianowniku 2 =symbol Newtona u gory |
| | 2 | | 2 | |
zatem dane w zadaniu rownanie jest spelnione dla dowolnej liczby naturalnej n≥4 oraz
| | n2−3n+2 | | (n−1)*(n−2) | | | |
k= |
| = |
| = | |
| | 2 | | 2 | | |
koniec
wlasnie nie rozumiem tego z tym k
moglbym prosic o jego wytlumaczenie i skad sie wzielo?
8 sie 19:23
zadanie: tak mozesz zaczac od tego miejsca
8 sie 19:25
Mila: 19:03
Czy wiesz skąd to jest?
Chcę wytłumaczyc trochę inaczej ( może prościej?)
8 sie 19:26
Mila:
Zaczynam>
8 sie 19:27
Mila:
n(n−1)(n−2)(n−3) = 4k(k−1) /:4
| | 1 | | 1 | |
k2−k=(k− |
| )2− |
| postać kanoniczna |
| | 2 | | 4 | |
| n(n−1)(n−2)(n−3) | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =(k− |
| )2− |
| /+ |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| n(n−1)(n−2)(n−3) | | 1 | | 1 | |
| + |
| =(k− |
| )2⇔ |
| 4 | | 4 | | 2 | |
| n(n−1)(n−2)(n−3)+1 | | 1 | |
| =(k− |
| )2 /pierwiastkuję obustronnie |
| 4 | | 2 | |
| | 1 | | √n(n−1)(n−2)(n−3)+1 | |
(***) k− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Pod pierwiastkiem masz iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych powiększony o 1 i jest to równe
kwadratowi pewnej liczby naturalnej.( Przy własnościach liczb naturalnych jest wykazywane)
Do tego można różnie dojść:
1) sposób
n(n−1)(n−2)(n−3)+1=p
2, p∊N
L=n
4−6n
3+11n
2−6n+1
(n
2+mn+1)
2=n
4−6n
3+11n
2−6n+1
n
4+m
2n
2+1+2n
3*m+2n
2+2m*n=n
4−6n
3+11n
2−6n+1
2m=−6⇔m=−3
spr. czy zgodzi się przy n
2
2+m
2=11
2+9=11
czyli mamy
n(n−1)(n−2)(n−3)+1=(n
2−3n+1)
2) drugi sposób później
Wracamy do (***)
Analizuj, ja idę zrobić mężowi kolację.
Pytania później, może nie ma litrówek.
8 sie 19:50
zadanie: nie wiem skad wzielo sie 2m=−6
spr. czy zgodzi sie przy n2
i tam powinni byc chyba n(n−1)(n−2)(n−3)+1=(n2−3n+1)2
jednak poprosilbym o drugi sposob
8 sie 20:21
Mila: Słusznie, opuściłam (2)
Zaraz uporządkuję, to zobaczysz :
n4+m2n2+1+2n3*m+2n2+2m*n=n4−6n3+11n2−6n+1
n4+(2m)*n3+(m2+2)*n2+(2m)*n+1=n4−6n3+11n2−6n+1
porównuje wsp. wielomianów
przy n4 mamy a4=1
przy n3 mamy (2m)=−6 stąd m=−3
Przy n2 mamy (m2+2)=11 sprawdzone wyżej
przy n mamy 2m=−6
II sposób
{[n*(n−3)]*(n−1)(n−2)}+1=
=(n2−3n)*(n2−3n+2)+1 robię podstawienie t=(n2−3n)
=t*(t+2)+1=t2+2t+1=(t+1)2=(n2−3n+1)2
8 sie 20:43
zadanie: dziekuje bardzo
8 sie 21:10
Mila:
Jaką dasz odpowiedź do zadania?
8 sie 21:12
zadanie: no wlasnie bo polecenie bylo rozwiazac rownanie a samych konkretnych rozwiazan nie bylo
to pewnie ogolne postacie sa rozwiazaniami rownania dla liczb podanych wczesniej w dziedzinie
czy tak?
8 sie 21:20
Mila:
Dla n≥4 i n∊N
+
sprawdzić czy k spełnia założenia.(to znaczy czy k∊N
+ i k≥2)
8 sie 21:36
zadanie: mozna za pomoca indukcji matematycznej
8 sie 22:07
zadanie: albo i nie
8 sie 22:08
zadanie: bo tak to jak sprawdzic?
8 sie 22:13
Mila:
n≥4 i n∊N
+
1
0
n=parzyste
n=2p, p∊N
+,p≥2
| | 4p2−3*2p+2 | |
k= |
| =2p2−3p+1∊N |
| | 2 | |
kiedy k≥2 ?⇔
2p
2−3p+1≥2
2p
2−3p−1≥0
Δ=9+8=17
| | 3+√17 | | 3−√17 | |
p= |
| lub p= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3+√17 | |
⇔k≥2 dla p> |
| tym bardziej dla p≥2 |
| | 4 | |
2
0
n − nieparzyste
n=2p+1, p≥2
| | n(n−3)+2 | | (2p+1)(2p+1−3)+2 | |
k= |
| = |
| dokończ |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 22:44
8 sie 22:52
zadanie: i dalej
8 sie 22:52
zadanie: k=2p
2−p
2p
2−p≥2
2p
2−p−2≥0
Δ=1+16=17;
√Δ=
√17
| | 1+√17 | |
p=U{1−√17}{4] lub p= |
| |
| | 4 | |
8 sie 22:59
zadanie: | | | | n | |
czy prawda jest, ze | rosnie dla k w zakresie 0≤k≤ |
| ? |
| | | 2 | |
8 sie 23:03
Mila:
k=(2p
2−p)∊C ( tam u góry też ma być C, a potem do N
+)
Kiedy 2p
2−p≥2
2p
2−p−2≥0
Δ=1+16=17
i tak samo , interesują Cię tylko p∊N
+ i p≥2
| | 1+√17 | | 1−√17 | |
p≥ |
| lub p≤ |
| ∉D |
| | 4 | | 4 | |
| | 1+√17 | |
k≥2 dla p≥ |
| i p∊N+, czyli tym bardziej dla p≥2 |
| | 4 | |
Myślę, że to aż nadto duża dokładność.
8 sie 23:06
zadanie: dziekuje bardzo
8 sie 23:07
Mila: Dobranoc
8 sie 23:09