całka
iwona93: Cześć. Mogli byście pomóc mi w tej całce?
8 sie 14:46
Basia:
podstawienie
a z tym można powalczyć przez części (dwa razy)
8 sie 14:58
ZKS:
Według mnie ta całka jest chyba źle przepisana.
8 sie 15:04
Basia: dlaczego ? po takim podstawieniu jakie pokazałam, da się łatwo policzyć przez części
8 sie 15:20
Patryk: w 3 linijce, dalszego tam jest jakby ,,odwrotnie ,,?
8 sie 15:22
Patryk: już rozumiem
8 sie 15:22
Basia:
to różniczkuję
dx = −x
2 dt
potrzebuję x
2 więc przekształcam (1)
tx = 1 / :t
8 sie 15:24
ZKS:
Nie da rady
Basia sama zobacz.
8 sie 15:25
ZKS:
Ale może czegoś nie widzę w końcu jest dzisiaj taki upał.
8 sie 15:27
Basia: fakt; chyba się nie da; spróbuję później, teraz znikam
8 sie 15:31
AS: Wolfram też sobie z nią nie radzi − podaje
jakieś dziwny wynik.
8 sie 16:44
Basia: to nie jest chyba całka do policzenia; ZKS ma rację; prawdopodobnie coś jest źle
przepisane
8 sie 16:47
8 sie 16:57
Basia: to nie to wg mnie
| | cost | |
po tym podstawieniu dostajemy −∫ |
| dt |
| | t2 | |
tak robiłam; patrz wyżej
8 sie 17:01
Trivial:
u = 1/x
| | 1 | | 1 | | 1 | | sin(u) | |
∫cos( |
| )dx = ∫cosu*(− |
| )du = cosu* |
| + ∫ |
| du = |
| | x | | u2 | | u | | u | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| cosu + Si(u) + c = x*cos( |
| ) + Si( |
| ) + c. |
| | u | | x | | x | |
8 sie 17:11
AS: Brawo − taki wynik podał Wolfram,tylko nie
wiedziałem co oznacza Si...
8 sie 18:43