całka przez części
Handball_93: ∫ (x2+2x+3)sinx dx =
8 sie 14:34
ZKS:
Może by tak spróbować
(x2 + 2x + 3)sin(x) = [(x + 1)2 + 2]sin(x) = (x + 1)2sin(x) + 2sin(x).
8 sie 14:38
Basia:
f = x2+2x+3 f' = 2x+2 = 2(x+1)
g' = sinx g = −cosx
J = −(x2+2x+3)*cosx + 2∫(x+1)*cosx dx
drugi raz przez części spróbuj sam
8 sie 14:38
Handball_93: ZKS wybacz, ale nie chcę pracować Twoimi pomysłami, bo są nie poprawne matematycznie, nikt tak
nie robi, wiesz ?
8 sie 14:41
ZKS:
Nie poprawnie matematycznie? Gdzieś coś zrobiłem źle?
8 sie 14:43
Basia: są całkowicie poprawne, tylko akurat w tym przypadku (bo
nie w poprzednim) trochę jakby
niepotrzebne
8 sie 14:44
ZKS:
Tak nie potrzebnie muszę przestać ciągle szukać wzorów za bardzo się przyzwyczaiłem.
8 sie 14:46