wykaż, że:
kefas: wykaż, że:
1.√24+2√80 = √20 +2
2. √21+2√20 = 1 + √20
bardzo prosze o wytlumaczenie krok po kroku jak to zrobic
8 sie 14:20
Basia:
1.
L,P > 0
L2 = 24+2√80 = 24+2√4*20 = 24+2√20
P2 = 20 + 4√20 + 4 = 24 + 4√20
L2 = P2 i L,P>0 ⇒ L=P
c.b.d.u.
2. zrób tak samo
8 sie 14:25
kefas: nie kumam co sie stalo z prawa strona
8 sie 14:31
ZKS:
Została podniesiona do kwadratu. Basia uznała że znasz wzór
(a + b)2 = a2 + 2 * a * b + b2.
8 sie 14:32
Basia:
(a+b)2 = a2+2ab+b2
8 sie 14:33
kefas: dziekuje
8 sie 14:33
Patryk:
1. 2√80=8√5
L=√20+8√5+4=√(2√5+2)2=|2√5+2|=2√5+2
P=√4*5+2=2√5+2
L=P
8 sie 14:36