Zbadać zbieżność szeregu
kamil123: Witam. Mam problem z tym szeregiem :
∞
1)próbowałem to zrobić kryterium D'Alamberta :
| | | | (n+1)*(n+1) | | n2+2*n+1 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =1 |
| | | | (n+2)*n | | n2+2*n | |
więc nie rozstrzyga
2) Porównawczy :
| n | | n | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| − rozbieżny ale tylko dla n≥2 |
| n+1 | | n2 | | n | |
więc czy mogę zapisać taki wynik że dla n≥2 jest rozbieżny jeśli mam badać szereg od n=1 do
∞?
8 sie 13:28
Basia:
| | n | |
ponieważ wykazałeś, że ∑n=2,.... |
| → +∞ masz |
| | n+1 | |
| | n | | 1 | | n | | 1 | |
∑n=1,2,.... |
| = |
| + ∑n=2,.... |
| → |
| +(+∞) = +∞ |
| | n+1 | | 2 | | n+1 | | 2 | |
8 sie 14:29
ICSP: a nie lepiej sprawdzić warunek konieczny ?
8 sie 14:34
Basia: oczywiście, że lepiej

odpowiedziałam tylko na postawione pytanie
8 sie 14:36
ICSP: i dlaczego niby on ma być rozbieżny dla n≥ 2
8 sie 14:41
Basia:
nie jest to zbyt fortunne sformułowanie, chodzi o to, że
| | n | | n | | 1 | |
dla n≥2 |
| ≥ |
| = |
| |
| | n+1 | | n2 | | n | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
∑n=2,3,.... ≥ ∑n=2,3,... |
| = ∑n=1,2,3,... |
| − 1 → +∞ − 1 = +∞ |
| | n | | n | |
8 sie 14:48
kamil123: Ponieważ dla n≥2 ta nierówności jest spełniona:
a dla n=1 będzie:
| 1 | |
| ≥ 1 co jest sprzeczne |
| 2 | |
| | 1 | |
|
| jest to szereg harmoniczny który jest zawsze rozbieżny |
| | n | |
więc z kryterium porównawczego jeżeli ∑a
n ≥ ∑b
n gdzie szereg ciągu b
n jest rozbieżny wtedy
szereg ciągu a
n też jest rozbieżny
8 sie 14:56
Basia: owszem; to wszystko prawda, ale weź pod uwagę pierwszy wpis
ZKS
przecież nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu, bo
i koniec zabawy
8 sie 15:00
kamil123: a no tak , zapomniałem o warunku koniecznym dzięki
8 sie 15:06
ZKS:
Basia to
ICSP się udzielał i to on to zauważył.
8 sie 15:07
Basia: sorry
ICSP.......................
upał działa, niestety
8 sie 15:18