chemia
Liliana: Aminy, amidy −−−> chemia, jeśli ktoś może pomóc ...
1. wyjaśnij dlaczego wodny roztwór etyloaminy ma odczyn zasadowy, i podaj odpowiednie równanie
reakcji.
2. Jak zmieniają się właściwości fizyczne amin alifatycznych wraz ze wzrostem długości łańcucha
węglowego.
3. Uszereguj wymienione aminy według malejącego charakteru zasadowego :trietyloamina,
etyloamina, dimetyloamina, anilina.
4. Oblicz objętość C0
2 i amoniaku (w warunkach normalnych ) potrzebne do otrzymania 1 t
mocznika . Wymień przemysłowe zastosowanie tego związku.
5. Analiza elementarna wykazała, że pewna amina zawiera 65, 75 % węgla, 15,07 % wodoru, 19,18%
azotu. Na zobojętnienie 10 g aminy zużyto 62,5 g % 8− procentowego roztworu HCL. Wyznacz wzór
rzeczywisty aminy i określ , ile I− rzędowych izomerów tworzy ten związek .
6. W trzech próbówkach znajdują sie wodne roztwory etanolu, etyloaminy, i kwasu octowego. W
jaki sposób zidentyfikujesz te roztwory , dysponując papierkiem uniwersalnym ?
wiem, że tego dużo , ale z góry dziękuję za pomoc, i pozdrawiam
8 sie 12:36
Mateusz:
Nawet w wakacje

?
8 sie 13:05
Mateusz:
1) CH
3−CH−2−NH
2 + H
2O→ [CH
3−CH
2−NH
3]
+ +
OH−
Aminy mają charakter zasadowy.
2) Niższe alifatyczne aminy są w temperaturze pokojowej gazami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie
natomiast wyzsze są cieczami lub nawet ciałami stałymi to jest podobnie jak w węglowodorach
(alkanach) bo aminy to de facto pochodne amoniaku w których dwa lub trzy atomy wodoru
zastąpiono resztami węglowodorowymi(alkilowymi i/lub arylowymi).
Reszte troche pozniej
8 sie 13:17
Mateusz: A jesli chodzi o
3) podpowiedz moze sama sprobujesz

zasadowosc amin rosnie wraz ze wzrostem rzędowości.
8 sie 13:21
Liliana: Drogi Mateuszu , cieszę sie, że zawsze mi z chemii pomagasz

wakacje czy nie wakacje, jak
pomyśle o czekających mnie testach, nagle nabieram chęci do nauki
8 sie 20:32
Mateusz:
Testy

Mozna wiedziec jakie i na co

?
jak cos to zaczynamy powiedz tylko od ktorego zadania bo moze cos jeszcze trzeba dopowiedziec,
czegoś nie rozumiesz itp itd

?
8 sie 20:56
Liliana: Testy będą na początku roku i będą sprawdzać wiadomości zdobyte przez 2 lata liceum ;

a jeśli
chodzi o zadania to nie umiem 4,5 i 6. .. do 3 doszłam już

dzięki Twej pomocy
8 sie 21:18
Mateusz:
Widze ze cie nie ma to zaczne od 3) wprawdzie miałas zrobic samodzielnie ale zrobie dla
przykładu:
zgodnie z podpowiedzią do zadania 3) ustalam rzędowosc amin i tak:
trietyloamina − III−rzedowa
etyloamina − I−rzedowa
anilina − I−rzedowa ( amina aromatyczna)
dimetyloamina− II−rzędowa
i teraz szeregujesz ale odwrotnie

bo ma byc malejąco
8 sie 21:31
Mateusz:
Aha widze ze juz jestes ok to robimy 4)
8 sie 21:31
Liliana: tak tak jestem jestem
8 sie 21:34
Mateusz:
4) Trzeba ułozyc dwie proste proporcje wynikające z prawa gazowego Gay−Lussaca( nie pamietam
jak sie pisze jego nazwisko)
CO
2 + 2NH
3→CO(NH
2)
2 + H
2O
i tak widzimy ze CO
2 reaguje z amoniakiem w stosunku objetosciowym 1:2 zatem:
1*22,4dm
3 CO
2→60g mocznika
x dm
3 CO
2→ 1000000g mocznika
| | 22,4dm3*1000000g | |
x= |
| =... |
| | 60g | |
podobnie dla amoniaku:
2*22,4dm
3 NH
3→60g mocznika
x dm
3 NH
3→1000000g mocznika
i z tych dwoch proporcji masz objetosci CO
2 i NH
3 potrzebnych do otrzymania 1 tony mocznika
a przemysłowe zastosowania np produkcja lekow itp ( to juz nawet w internecie znajdziesz

)
8 sie 21:37
Liliana: tak tak znajdę, własnie szukam
8 sie 21:43
Liliana: Wykorzystywany jest również do produkcji tworzyw sztucznych i nawozów sztucznych.
8 sie 22:06
Mateusz:
5)
m
C:m
H:m
N= 65,75%:15,07%:19,18% teraz dziele to przez taką liczbe aby otrzymac liczby
całkowite w tym wypadku najblizsza to ok 1,37 bo 19,18%/14≈1,37 i mam:
48 : 11 : 14 i wzor sumaryczny to C
4H
11N a amin o takim wzorze moze byc nawet tysiace
dlatego jest informacja w zadaniu o reakcji i z niej skorzystam:
Musze policzyc ile g HCl jest w tym roztworze a wiec korzystajac z def stezenia procentowego
mam:
| | C%*mr | |
ms= |
| po podstawieniu mam: ze masa HCl to 5g |
| | 100% | |
wiem ze 1 mol HCl to ok 36g a wiec 5g to 0,137 mol
teraz ogolna reakcja amin z HCl wyglada tak:
R−NH
2 + HCl→[R−NH
3] Cl
widzimy ze reakcja przebiega w stosunku molowym 1:1 wiec:
0,137 mola →10g
1 mol→x
x=73g/mol
masa molowa naszej aminy teraz bez problemu ustalam jej wzor:
C
nH
2n+1NH
2
12n+2n+1+14+2=73g
14n+ 17=73
14n=56
n=4 podstawiając otrzymałem ze
wzor empiryczny= rzeczywistemu teraz tak sie akurat udało ale nie zawsze tak wyjdzie bo scisle
okreslonemu składowi procentowemu niekoniecznie odpowiada jeden związek

6) etanol− papierek zostanie bezbarwny bo wodne roztwory alkoholi alifatycznych mają odczyn
obojetny, kwas octowy zabarwi papierek na czerwono w koncu kwasy karboksylowe dysocjują:
R−COOH + H
2O→R−COO
− + H
3O
+
a etyloamina rzecz jasna jak napisałem w 1) zadaniu jest aminą i dysocjując w wodzie zostawia
jony OH
− wiec taki roztwor ma odczyn zasadowy a wiec papierek zabarwi sie na niebiesko czyli
mozna te trzy roztwory odroznic za pomoca papierka uniwersalnego. W praktyce robi sie jeszcze
bardziej dokładne analizy ktore na 100% potwierdzą ze to jest np kwas octowy a nie np
szczawiowy
8 sie 22:11
Mateusz:
Tak zgadza sie
8 sie 22:12
Mateusz:
Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz

bo za niedługo musze juz isc.
8 sie 22:32
Liliana: Bardzo dziękuję Ci Mateuszu za rozwiązanie tych zadań. Co do tego już pytań nie mam . Jeszcze
raz dzięki
11 sie 14:05