matematykaszkolna.pl
chemia Liliana: Aminy, amidy −−−> chemia, jeśli ktoś może pomóc ... 1. wyjaśnij dlaczego wodny roztwór etyloaminy ma odczyn zasadowy, i podaj odpowiednie równanie reakcji. 2. Jak zmieniają się właściwości fizyczne amin alifatycznych wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowego. 3. Uszereguj wymienione aminy według malejącego charakteru zasadowego :trietyloamina, etyloamina, dimetyloamina, anilina. 4. Oblicz objętość C02 i amoniaku (w warunkach normalnych ) potrzebne do otrzymania 1 t mocznika . Wymień przemysłowe zastosowanie tego związku. 5. Analiza elementarna wykazała, że pewna amina zawiera 65, 75 % węgla, 15,07 % wodoru, 19,18% azotu. Na zobojętnienie 10 g aminy zużyto 62,5 g % 8− procentowego roztworu HCL. Wyznacz wzór rzeczywisty aminy i określ , ile I− rzędowych izomerów tworzy ten związek . 6. W trzech próbówkach znajdują sie wodne roztwory etanolu, etyloaminy, i kwasu octowego. W jaki sposób zidentyfikujesz te roztwory , dysponując papierkiem uniwersalnym ? wiem, że tego dużo , ale z góry dziękuję za pomoc, i pozdrawiam emotka
8 sie 12:36
Mateusz: Nawet w wakacje emotka?
8 sie 13:05
Mateusz: 1) CH3−CH−2−NH2 + H2O→ [CH3−CH2−NH3]+ + OH Aminy mają charakter zasadowy. 2) Niższe alifatyczne aminy są w temperaturze pokojowej gazami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie natomiast wyzsze są cieczami lub nawet ciałami stałymi to jest podobnie jak w węglowodorach (alkanach) bo aminy to de facto pochodne amoniaku w których dwa lub trzy atomy wodoru zastąpiono resztami węglowodorowymi(alkilowymi i/lub arylowymi). Reszte troche pozniej emotka
8 sie 13:17
Mateusz: A jesli chodzi o 3) podpowiedz moze sama sprobujesz emotka zasadowosc amin rosnie wraz ze wzrostem rzędowości. emotka
8 sie 13:21
Liliana: Drogi Mateuszu , cieszę sie, że zawsze mi z chemii pomagasz emotka wakacje czy nie wakacje, jak pomyśle o czekających mnie testach, nagle nabieram chęci do nauki emotka
8 sie 20:32
Mateusz: Testy Mozna wiedziec jakie i na co emotka? jak cos to zaczynamy powiedz tylko od ktorego zadania bo moze cos jeszcze trzeba dopowiedziec, czegoś nie rozumiesz itp itd emotka?
8 sie 20:56
Liliana: Testy będą na początku roku i będą sprawdzać wiadomości zdobyte przez 2 lata liceum ;emotka a jeśli chodzi o zadania to nie umiem 4,5 i 6. .. do 3 doszłam już emotka dzięki Twej pomocy emotka
8 sie 21:18
Mateusz: Widze ze cie nie ma to zaczne od 3) wprawdzie miałas zrobic samodzielnie ale zrobie dla przykładu: zgodnie z podpowiedzią do zadania 3) ustalam rzędowosc amin i tak: trietyloamina − III−rzedowa etyloamina − I−rzedowa anilina − I−rzedowa ( amina aromatyczna) dimetyloamina− II−rzędowa i teraz szeregujesz ale odwrotnie emotka bo ma byc malejąco
8 sie 21:31
Mateusz: Aha widze ze juz jestes ok to robimy 4) emotka
8 sie 21:31
Liliana: tak tak jestem jestem
8 sie 21:34
Mateusz: 4) Trzeba ułozyc dwie proste proporcje wynikające z prawa gazowego Gay−Lussaca( nie pamietam jak sie pisze jego nazwisko) CO2 + 2NH3→CO(NH2)2 + H2O i tak widzimy ze CO2 reaguje z amoniakiem w stosunku objetosciowym 1:2 zatem: 1*22,4dm3 CO2→60g mocznika x dm3 CO2→ 1000000g mocznika
 22,4dm3*1000000g 
x=

=...
 60g 
podobnie dla amoniaku: 2*22,4dm3 NH3→60g mocznika x dm3 NH3→1000000g mocznika i z tych dwoch proporcji masz objetosci CO2 i NH3 potrzebnych do otrzymania 1 tony mocznika a przemysłowe zastosowania np produkcja lekow itp ( to juz nawet w internecie znajdziesz emotka )
8 sie 21:37
Liliana: tak tak znajdę, własnie szukam emotka
8 sie 21:43
Liliana: Wykorzystywany jest również do produkcji tworzyw sztucznych i nawozów sztucznych.
8 sie 22:06
Mateusz: 5) mC:mH:mN= 65,75%:15,07%:19,18% teraz dziele to przez taką liczbe aby otrzymac liczby całkowite w tym wypadku najblizsza to ok 1,37 bo 19,18%/14≈1,37 i mam: 48 : 11 : 14 i wzor sumaryczny to C4H11N a amin o takim wzorze moze byc nawet tysiace dlatego jest informacja w zadaniu o reakcji i z niej skorzystam: Musze policzyc ile g HCl jest w tym roztworze a wiec korzystajac z def stezenia procentowego mam:
 C%*mr 
ms=

po podstawieniu mam: ze masa HCl to 5g
 100% 
wiem ze 1 mol HCl to ok 36g a wiec 5g to 0,137 mol teraz ogolna reakcja amin z HCl wyglada tak: R−NH2 + HCl→[R−NH3] Cl widzimy ze reakcja przebiega w stosunku molowym 1:1 wiec: 0,137 mola →10g 1 mol→x x=73g/mol masa molowa naszej aminy teraz bez problemu ustalam jej wzor: CnH2n+1NH2 12n+2n+1+14+2=73g 14n+ 17=73 14n=56 n=4 podstawiając otrzymałem ze wzor empiryczny= rzeczywistemu teraz tak sie akurat udało ale nie zawsze tak wyjdzie bo scisle okreslonemu składowi procentowemu niekoniecznie odpowiada jeden związek emotka 6) etanol− papierek zostanie bezbarwny bo wodne roztwory alkoholi alifatycznych mają odczyn obojetny, kwas octowy zabarwi papierek na czerwono w koncu kwasy karboksylowe dysocjują: R−COOH + H2O→R−COO + H3O+ a etyloamina rzecz jasna jak napisałem w 1) zadaniu jest aminą i dysocjując w wodzie zostawia jony OH wiec taki roztwor ma odczyn zasadowy a wiec papierek zabarwi sie na niebiesko czyli mozna te trzy roztwory odroznic za pomoca papierka uniwersalnego. W praktyce robi sie jeszcze bardziej dokładne analizy ktore na 100% potwierdzą ze to jest np kwas octowy a nie np szczawiowy emotka
8 sie 22:11
Mateusz: Tak zgadza sie emotka
8 sie 22:12
Mateusz: Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz emotka bo za niedługo musze juz isc.
8 sie 22:32
Liliana: Bardzo dziękuję Ci Mateuszu za rozwiązanie tych zadań. Co do tego już pytań nie mam . Jeszcze raz dzięki emotka
11 sie 14:05