calki
use: Całkowanie przez podstawienie, mam małe pytanko,
otóż zaczynam powoli całkować proste całki i generalnie mam pytanie odnosnie tej metody przez
podstawienie.
Wiec do rzeczy, jezeli mam jakąś calke i robie podstawienie w związku z czym dochodze do innej
całki zmiennej t po dt to teraz jak juz mam tą inną całke t po dt to moge jeszcze raz
zastosowac podstawienie np r po dr a pozniej jak ta calka jeszcze bedzie nie bardzo do
policzenia to moge jeszcze raz przykladaowo podstawic np "z po dz" czy to juz jest błąd

Na prostych całkach nie widze żeby to miało jakiś wpływ bo na koncu cofając sie z podstawieniem
dochodzi sie również do prawidłewego wyniku jednak chciałbym sie dowiedzieć od kogoś kto już
troche tych całek zrobił czy takie kilkukrotne podstawienie w jednym przykładzie działa zawsze
czy po prostu są to jakies wybiurcze przypadki i tak nie należy robić
8 sie 11:16
ZKS:
Można tak robić to żaden błąd.
8 sie 12:57
Handball_93: ale nie powinno się , podaj przykład to postaram się zrobić
8 sie 13:48
ZKS:
Ale dlaczego nie powinno jeżeli ktoś chce to może robić podstawień ile chce tylko że przeważnie
te wszystkie podstawienie można zrobić jednym dobrym podstawieniem.
8 sie 13:51
Trivial:
Use, to pytanie jest jak:
Wiem, że 9 = 2 + 7
Ale czy mogę napisać 9 = 2 + (3 + 4), czy to już błąd?
8 sie 19:33
asdf: Odpowiedź już dostałeś, a jeszcze dodam, że niektórzy wykładowcy pozwalają, np. masz na
początku:
t = x+1
później:
s = t
2+2t
następnie:
z = 8s − 3
itd...Na końcu już nie trzeba przechodzić ze zmiennej z do początkowej (x), tylko można to
ując, np. w klamrze i dać sobie już spokój
8 sie 20:54