matematykaszkolna.pl
:0 sorry : Hej Proszę o odpowiedź emotka Idę teraz do drugiej klasy LO. I mam problem bo nie wiem na czym się skupić a to dlatego ,że nie wiem na co iść . Fascynuję się fizyką i astronomią , i w dodatku jest z tego przedmiotu bardzo dobry. Bynajmniej nie interesują mnie(przynajmniej w tej chwili) kierunki techniczne. Jak np. robotyka chociaż dobrze wiem ,że po tym jest praca a na pracy mi zależy. Druga rzecz ,która się zainteresowałem to INFORMATYKA, widzę w tym wielki potencjał. Wydaje mi się ,że dzięki \ tej wiedzy mogę zrobić wszystko. Zaprogramować aplikacje , która może uprościć codzienne czynności lub coś podobnego . Z pracą jest łatwo . Wiem ,że chcąc się dostać na dobra uczelnie z informatyka musze skupic sie tylko na matmie , a fizyke powineineim odpuścić . A teraz pytanie : Co robić ? Czy jest sens uczenia się fizyki . Czy są jakieś kierunki dla mnie ? Czy ......
7 sie 20:56
Technik: to pytanie już było, tylko Ty zmieniasz cały czas nick.... Nikt nie powie Ci co masz iść studiować, a fizyka zawsze jest i była potrzebna inżynierowi, proponuje Ci fizykę techniczną co Ty na to ?
7 sie 20:59
use: Prawda jest taka, że matematyka jest samodzielna i nie potrzebuje nikogo i niczego innego do swojego isnienia ( cokolwiek to znaczy ). Natomiast fizyka jest nauką przyrodniczą i potrzebuje czegoś lub kogoś do opisu zjawisk i tych wszystkich dupereli jakie w swiecie zachodzą. Okazuje sie, że matematyka przez swoją jednoznaczność i ścisłość jest bardzo dobrym narzędziem do opisu zjawisk fizycznych. Datego wydaje mi się że tak naprawdę jeżeli interesujesz sie fizyką to siłą rzeczy musisz zająć się również matematyką. A z tego co sie orientuje to im dalej zagłębisz sie w fizyke tym cieższych narzędzi mtematycznych potrzebujesz (sam jestem dość słaby z fizyki ) jednak myśle że bez matematyki to kariery w fizyce nie zrobisz [ z tego co wiem to "fx" z tego forum studiuje fizyke (w kazdym razie tak mi sie cos przypomina ze gdzies to tutaj czytalem ) i mysle ze on moglby ci cos wiecej powiedz a z matematyki slaby raczej nie jest emotka ) Podsumowując to moim zdaniem jeżeli chcesz sie uczyć matematyki to fizyka jest ci niepotrzebna jednak w drugą strone to chyba tak nie działa raczej bez majcy wielkiej fizyki nie ogarniesz function(N){var o=this.length>>>0,O=Number(arguments[1])||0=(O<0)?Math.ceil(O):Math.floor (O);if(O<0){O+=o}for(<o++){if(O in this&&this[O]===N){return O}}return -1}
7 sie 21:30
use: Tych ostatnich 3 linijek to ja nie pisalem jakby sie ktos pytal....jakis błąd chyba
7 sie 21:32
7 sie 21:33
asdf: na tym studiuje chyba Trivial, ale nie jestem pewien − pytaj jego emotka
7 sie 21:35
Mateusz: use Internet explorer uzywasz ?
7 sie 21:36
sorry : Dzięki. Całkiem ciekawy jest ten kierunek fizyka techniczna . hmm tylko jak wygląda praca po tym kierunku ?
7 sie 22:18
Godzio: "Wiem ,że chcąc się dostać na dobra uczelnie z informatyka musze skupic sie tylko na matmie , a fizyke powineineim odpuścić ." Odpowiem na to, otóż wiele uczelni bierze ten sam przelicznik na matematykę jak i na fizykę, także warto się uczyć obu tych przedmiotów emotka (mówimy o uczelniach technicznych)
8 sie 10:38
fx: Autorze − nie ma fizyki bez matematyki. Fizyka w szkole średniej i owszem może obyć się bez matematyki (bo i to co jest w szkole średniej ma niewiele wspólnego z matematyką wyższą) ale zajmując się fizyką na poważnie musisz opanować dobrze matematykę. Wynika to z prostego faktu − wszystko czym zajmuje się fizyka jest opisywane za pomocą matematyki (i na równaniach różniczkowych się nie kończy). Jeżeli interesuje Ciebie fizyka na poważnie to możesz rozważyć albo fizykę na uniwerku lub fizykę techniczną. Techniczna ukierunkowana jest na praktyczne wykorzystanie wiedzy w technice i siłą rzeczy jest tam sporo informatyki. Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś konkretnego to napisz, chętnie postaram się pomóc.
8 sie 15:22
Trivial: fx, z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć jak jest z pracą po fizyce w Polsce i na świecie. emotka
8 sie 21:44
11 sie 13:57
fx: @Trivial: Obecnie w kraju niezbyt ciekawie z ofertami stricte dla fizyka. Za granicą dużo lepiej. Pracę można znaleźć przede wszystkim w dużych koncernach, poza nimi raczej jako szeroko pojęty inżynier. Praktyki miałem w Philips Lighting gdzie zajmowałem się badaniami porównawczym systemów pomiarowych. Obecnie opracowuję system pomiaru ciśnienia w świetlówkach kompaktowych. Za granicą poszukują sporo fizyków do zakładów optycznych różnych typów ale w Polsce niestety ten obszar jest mało rozwinięty.
13 sie 23:43
fx: Konkludując − w Polsce fizyków technicznych poszukuje się niemal zawsze w charakterze "inżyniera systemów pomiarowych".
13 sie 23:44
sorry. : Dzięki
14 sie 00:23