Asymptoty
Esmme: Znajdz \ wszystkie \ asymptoty \ funkcji f(x)=xarctanx
Asymptota pionowa nie istnieje poniewaz D:R
Asymtota pozioma nie istnieje poniewaz :
lim→+∞ xarctanx=∞
lim→−∞ xarctanx=∞
jak obliczyc ukosne?
a=lim→−∞ f(x)x=xx*arctanx=−π2
b=lim→−∞[f(x)−ax]=xx*arctanx−(−π2)=
7 sie 19:04
asdf: przepisz, uzywajac przy pisaniu ułamków "U", a nie "u"
7 sie 21:30
Esmme: | | x | |
znajdz asymptoty funkcji f(x)= |
| |
| | arctgx | |
jak obliczyc ukosne?
| | f(x) | | x | | 1 | | 2 | |
a=lim→−∞ |
| = |
| =lim→−∞ |
| =− |
| |
| | x | | x*arctgx | | arctgx | | π | |
| | 1 | | 2 | |
b=lim→−∞ [f(x)−ax]=lim→−∞( |
| + |
| ) |
| | arctgx | | π | |
7 sie 21:55