| 2x2 | ||
1) ∫ | dx | |
| x3−17 |
| 1 | ||
t=x3−17 dt=2x2 ∫ | dt = ln |x3−17|+C | |
| t |
| 2 | ||
odpowiedź | ln |x3−17| +C o co chodzi ? | |
| 3 |
| x3 | ||
2) ∫ | dx | |
| sin2(3x4) |
| dt | ||
t=3x4 dt=12x3dx | =x3dx | |
| 12 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫ | = | ∫ | co dalej ? | |||||
| 12 | sin2t | 2 | sin2t |
| 1 | ||
odpowiedź ∫− | ctg(3x4)+C | |
| 12 |
| 1 | ||
4) ∫√tg5x * | dx | |
| cos2x |
| e do potęgi 2x | ||
5) ∫ | dx | |
| x2 |
| 1 | ||
6) ∫ | dx | |
| ctgxsin2x |
| 1 | ||
w 2) leć dalej, ∫ | dx=ctgx + C | |
| sin2x |
| 2 | ||
w 4) podstawienie t= | ||
| x |
| cosx | ||
w 5) zauważ, że ctgx= | ||
| sinx |
| 1 | ||
∫ | = −ctgt wzór podstawowy | |
| sin2t |
| 1 | 1 | |||
a w 6 to ∫ | dx= ∫ | dx co dalej ? | ||
| cosxsinx sin2x | cosxsinx |
| 1 | ||
w 4) zauważ, że (tgx)'= | ||
| cos2x |
| 1sin2x | ||
∫ | dx. Teraz zauważasz że w liczniku masz pochodną mianownika (modulo | |
| ctgx |
| 1 | cos(x) | cos(x) | |||
= | = | ||||
| cos(x)sin(x) | cos2(x)sin(x) | sin(x) − sin3(x) |