ulamek
zadanie: | | 112233 | |
jak uproscic ulamek |
| ? |
| | 336698 | |
7 sie 16:22
Basia:
rozkładać na czynniki
licznik jest podzielny przez 3 bo 1+1+2+2+3+3 = 12
mianownik przez 2
a potem okaże się co dalej
7 sie 16:34
zadanie: jakies podpowiedzi?
7 sie 16:34
Mila:
Mianownik dobrze zapisany?
7 sie 16:45
zadanie: tak
7 sie 16:46
zadanie: juz nie istotne dziekuje
7 sie 16:50
Mila:
Nie da się uprościć, bo NWD(336698,112233)=1
NWD(336698,112233)=NWD(224465,112233)=NWD(112232,112233)=
NWD(1,112232)=1
7 sie 16:57