ciągłość funkcji
babcyk: zbadaj ciągłość funkcji
jak zbadać ciągłość nie mając podanych punktów
7 sie 14:27
ICSP: Funkcja nie jest ciągła gdyż jej dziedziną nie jest zbiór liczb R
7 sie 14:30
Basia: a co tu badać ?
jest nieokreślona w p−cie x0=0 nie może więc być w tym punkcie ciągła
w każdym pozostałym punkcie dziedziny jest ciągła
7 sie 14:32
babcyk: a jak mam coś takiego
f(x) = [x]+[−x]
to co

funkcja jest ciągła
7 sie 14:41
ICSP: [] − to zapis podłogi czy wartości bezwzględnej ?
7 sie 14:43
babcyk: to nawiasy kwadratowe
7 sie 14:45
babcyk: i tak w ogóle to, na co mam zwracać uwagę żeby określić ciągłość czegoś takiego
7 sie 14:50
ICSP: nie jestem w 100% pewien ale chyba
f(x) = [x] + [−x] = 0 a 0 jest funkcją ciągłą.
7 sie 14:54
babcyk: w odp jest że funkcje jest ciągła na całej osi z wyjątkiem punktów całkowitych
7 sie 15:05
Basia:
niestety nie;
[5,1] + [−5,1] = 5 + (−6) = −1
[−1,1] + [1,1] = −2+1 = −1
[0]+[−0] = 0+0 = 0
[2]+[−2] = 2+(−2) = 0
czyli dla x∊C f(x)=0
natomiast dla każdego x∉C f(x) = −1
czyli w każdym punkcie x takim, że x∊C funkcja nie jest ciągła
7 sie 15:09
ICSP: hmm
f(x) = [x] + [−x]
f(1/2) = 0 − 1 = −1
f(1) = 1 −1 = 0
f(3/2) = 1 − 2 = −1
faktycznie.
| | ⎧ | −1 gdy x ∊R\{C} | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x ∊ C | |
zatem nie jest ciągła.
7 sie 15:11
babcyk: nie rozumiem tego zapisu
[5,1] + [−5,1] = 5 + (−6) = −1
skąd się wzięło 5 i −6
7 sie 15:21
Basia: no cóż przeczytaj definicję funkcji "entier"
entier(x) = [x] = największa liczba całkowita ≤ od x
7 sie 15:40
babcyk: no to jeszcze raz to samo pytanie
na co mam zwracać uwagę żeby określić czy funkcja jest ciągła czy nie

podkładam za X jakieś licz i co? po czym poznaje że jest ciągła lub nie
7 sie 15:54
Basia: bardzo kolokwialnie i nieściśle mówiąc funkcja na pewno jest nieciągła tam gdzie nie jest
określona, natomiast może (ale nie musi) być nieciągła na przykład w punkcie, w którym zmienia
się wzór; to już trzeba sprawdzać wprost z definicji
7 sie 16:01
Jack:
hm tam gdzie nie jest określona "na pewno jest nieciągła"?
Ciągłość bada się w punktach dziedziny, więc nie można powiedzieć że w x∉D funkcja jest
nieciągła − ona po prostu nie jest tam ani ciągła, ani nieciągła ("mówiąc kolokwialnie" nie ma
jej tam).
7 sie 17:27