wzory skroconego mnozenia
zadanie: Czy podana liczba jest podzielna przez 13 ?
122018 +1
7 sie 14:03
ICSP: nie jest bo 122018 = 1 mod 13
7 sie 14:19
zadanie: a jak do tego dojsc bez kongruencji?
7 sie 14:31
ICSP: dobre pytanie
7 sie 14:32
zadanie: ok
Czy kwadrat dowolnej liczby całkowitej podzielnej przez 6 jest podzielny przez 12, 8, 4, 9?
7 sie 14:36
zadanie: jak do tego dojsc?
7 sie 14:37
ICSP: wiemy że 6 | a zatem 36 | a
2
Stąd jeżeli liczba jest podzielna przez 6 to jej kwadrat jest podzielny przez 6
2 = 36
Odpowiedz teraz na swoje pytanie
7 sie 14:39
zadanie: nie jest podzielny tylko przez 8
7 sie 14:49
ICSP:
7 sie 14:54
zadanie: bo pytanie jest czy kwadrat dowolnej liczby calkowitej a nie dowolnej bo wlasnie np. 36 nie
jest podzielne przez 8
a dowolnej to inaczej kazdej?
7 sie 15:01
ICSP: np kwadrat liczby podzielnej przez 4 będzie podzielny przez 8 bo 42 = 16 a 8 | 16
7 sie 15:04
zadanie: a dowolnej to inaczej kazdej?
7 sie 15:08
Basia: tak; dowolna = każda
7 sie 15:11
zadanie: n I m ⇒ n2 I m2
czy jest to prawdziwe dla kazdej (dowolnej) liczby calkowitej?
7 sie 15:17
ICSP: Basiu a masz pomysł jak rozwiązać to pierwsze zadanie bez wykorzystania kongruencji ?
7 sie 15:17
ICSP: 
jest to prawdą.
7 sie 15:18
zadanie: a odwrotnie tez jest prawdziwe dla kazdej liczby calkowitej
n2 I m2 ⇒ nI m ?
7 sie 15:22
ICSP: odwrotnie już niestety nie
7 sie 15:24
zadanie: a jakis przyklad do tego ?
7 sie 15:32
ICSP: 16 | 64 ⇒ 4 | 8 ale również 4 | −8
7 sie 15:46
Basia:
@ICSP niestety nie mam; próbowałam pokombinować, ale na razie nic z tego nie wyszło
7 sie 15:49
zadanie: ale chodzilo mi o kontrprzyklad
7 sie 15:55
Basia:
mam pomysł
122018+1 = (13−1)2018+1 =
∑n=0,...,2018 13n*(−1)2018−n + 1 =
130*(−1)2018 + ∑n=1,...,2018 13n*(−1)2018−n + 1 =
2 + ∑n=1,...,2018 13n*(−1)2018−n
7 sie 15:56
zadanie: bo jezeli nie jest to prawdziwe odwrotnie to jaki moze byc do tego przyklad pokazujacy to ?
7 sie 16:03
zadanie: ?
7 sie 16:51
Mila: |)sposób
12=−1 (mod13) /2018
122018=1 mod 13) /+1
122018+1=2 (mod13)
II) sposób
x=12
W(x)=x2018+1
badamy czy jest podzielny przez (x+1)
w(−1)=2
Wnioski wyciągaj sam.
7 sie 17:36
zadanie: dziekuje
7 sie 18:56
zadanie: jakby byla podzielna to w(−1)=0 tak? a dlaczego spr. czy jest podzielny przez (x+1) ?
7 sie 19:00
Mila:
Jako x oznaczyłam liczbę 12.
x=12
x+1=13
7 sie 19:15
zadanie: ok
7 sie 20:18
zadanie: czy istnieja takie liczby pierwsze p i q, ze liczba q jest od liczby p wieksza o 100%
i np. dla p=2 i q=3 byloby:
2−−−−−100%
3−−−−−x%
x=150% ; 150%−100%=50% czyli liczba 3 jest wieksza od liczby 2 o 50% dobrze jest to obliczone
?
7 sie 20:25
Mila:
p − pewna liczba pierwsza
q − liczba o 100% większa od liczby p
ułóż równanie.
7 sie 20:43
zadanie: q=p+100%p=p+1*p=p+p=2p tak?
7 sie 22:05
Mila:
Zatem jaki wniosek?
7 sie 22:07
zadanie: nie istnieja bo 2p to liczba parzysta tak?
7 sie 22:08
Mila:
2 jest jedyną parzystą liczbą pierwszą
q=2p>2, jako liczba podzielna przez jest liczbą złożoną.
Nie istnieją liczby pierwsze p i q spełniające dany warunek.
7 sie 22:16
zadanie: a to obliczone wczesniej (przykladowe), ze liczba 3 jest wieksza od liczby 2 o 50% jest dobrze?
7 sie 22:26
Mila:
Dobrze, 3 jest większe o 50 % od 2.
7 sie 22:48