matematykaszkolna.pl
php Seba: Witam mam mały problem jesli jest tu ktos obeznany w PHP to moze mi pomoze ponizszy skrypt nie daje takich rezultatów jakie bym chciał mianowicie nie wyswietla mi elementow tablicy Nie wiem dlaczego. Z góry dziękuje za kazdą pomoc w rozwiazaniu tego problemu. <?php> $ceny=array('Opony'=>100, 'Olej'=>10, 'Swiece zaplonowe'=>4); while($element=each($ceny)) { echo $element['klucz']; echo"−"; echo $element['wartosc']; echo"<br/>"; } ?>
7 sie 13:04
Mateusz: Skrypt zadziała jeśli dokonasz małej zmiany w nim: $ceny=array('Opony'=>100, 'Olej'=>10, 'Swiece zaplonowe'=>4); while($element=each($ceny)) { echo $element['key']; echo"−"; echo $element['value']; echo"<br/>"; } ?> Dlaczego akurat tak? Powiem tak strona php.net powinna byc pierwszą stroną odwiedzaną przez kazdego kto programuje w PHP poniewaz zadna książka nie zastąpi własnie dokumentacji i radze ci powoli zapoznawac sie z tą stroną zebys wiedział co gdzie szukac do tego wystarczy znajomosc angielskiego na poziomie moze matury podstawowej a masz wszystko wyjaśnione emotka łap manuala do funkcji each− tam masz opisane co i jak: http://www.php.net/manual/en/function.each.php Na początku jak nie wiesz co gdzie szukac zawsze masz tez wyszukiwarke Jeszcze jedno mozna to zrobic bardziej elegancko i krócej(idac twoim sposobem) foreach($ceny as $klucz=>$wartosc) { echo $klucz."−".$wartosc."<br/>"; }
7 sie 13:13
Seba: Ok dzięki emotka
7 sie 16:02