Asymptoty
Dzikuniii: Muszę zbadać i wykreślić funkcję f(x)=x−1/2x2
Wiem, że do obliczenia asymptoty potrzebuje wyliczyć dziedzinę.
Dziedzina: 2x2 ≠ 0
Df:x∊(−∞,0)∪(0,∞) << nie wiem czy dobrze zapisane i czy wgl powinienem to tak zapisać.
Asymptoty:
lim(x−>0−)x−1/2x2 wychodzi mi −∞
lim(x−>0+)x−1/2x2 wychodzi mi −∞
W tym momencie nie wiem jak mam wyszukać asymptot poziomych i ukośnych oraz pionową.
7 sie 11:54
bakałarz:

a dyć to zwykła parabola
7 sie 11:57
Dzikuniii: Czyli jeżeli wyszło mi tak jak wyszło (0 dodatnie i ujemne = −∞) to piszę że funkcja nie ma
asymptot poziomych, ukośnych i pionowych? Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie czy dobrze zapisałem
dziedzinę i te asymptoty.
7 sie 12:00
Dzikuniii: up.
7 sie 13:34
Janek191:
| | x − 1 | |
y = |
| ; D = R \ {0 } |
| | 2 x2 | |
7 sie 20:38
Dzikuniii: Odświeżam gdyż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie.
9 sie 10:56
use: Dziedzine masz dobrze , czy zapiszesz D=R\{0} czy Df; xE(−oo;0)u(0;+oo) to to samo tylko
inaczej zapisane.
9 sie 11:15
Dzikuniii: A jak mam wyznaczyć asymptoty poziome i ukośne oraz pionowe (za pomocą obliczeń) jeżeli
lim(x−>0−)x−1/2x2 = −∞
lim(x−>0+)x−1/2x2 = −∞
9 sie 11:22
use:

Jezeli granice wyszly ci −∞ dla x dążacych do 0 z prawej i z lewej to znaczy to tyle co widac
na rysunku wartosci uciekają do −oo czyli asynmptota jest pionowa obustronna x=0.
(intuicyjnie sie to przecież wyczuwa zblizasz sie z dziedziną do zera a wartosci uciekają do
−oo
zera nigdy nie osiągasz a funkcja −oo tez nigdy nie osiąga )
9 sie 11:23
Dzikuniii: Czyli jakbym miał że lim dąży do 0 na − = −∞ i lim dąży do 0 na + = ∞ to wtedy normalnie
wyliczam sobie asymptoty poziome, pionowe oraz ukośne ?
9 sie 11:29