Równanie liniowe-sprawdzenie zadania
Piotr 10: Rozwiąż równanie liniowe 4p
2x−p=px−k
2 z dwoma parametrami:k oraz p(k∊R,p∊R)
Rozwiązanie:
4p
2x−p=px−k
2
4p
2x−px+k
2−p=0
(4p
2−p)x+k
2−p=0
ax+b=0
a=4p
2−p=p(4p−1)
b=k
2−p
1
0 Równanie pierwszego stopnia z jedną niewiadomą
x
a≠0 oraz b∊R
p(4p−1)≠0
p≠0 oraz p≠0,25 oraz b∊R
| | 1 | |
Dla p∊R−{0; |
| } oraz k∊R równanie ma jedno rozwiązanie |
| | 4 | |
2
0 Równanie tożsamościowe
a=0 oraz b=0
(p=0 v p=0,25) i (k=
√p v k=−
√p)
Dla p=0 i k=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
3
0 Równanie sprzeczne
a=0 i b≠0
(p=0 v p=0,25) i (k≠
√p i k≠−
√p)
| | 1 | | 1 | |
Dla p=0,25 i k≠ |
| i k≠− |
| równanie nie ma rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
Proszę o sprawdzenie zadania, gdyż nie mam odpowiedzi do niego oraz jestem nie pewny
rozwiązania
7 sie 11:41
AS: Nie rozumiem Twojego toku rozumowania
4*p
2*x − p*x = p − k
2
(4*p
2 − p)*x = p − k
2
| | p − k2 | |
x = |
| przy założeniu,że 4*p2 − p ≠ 0 |
| | 4*p2 − p | |
7 sie 11:50
Piotr 10: Faktycznie zapomniałem tu napisać miejsce zerowe.Mógłbyś sprawdzić czy dobrze czy źle zrobiłem?
7 sie 11:52
ZKS:
W 2
o sam napisałeś k =
√p ∨ k = −
√p więc jeszcze dochodzą odpowiedzi
| | 1 | | 1 | |
(p = 0 ∧ k = 0) ∨ (p = |
| ∧ k = ± |
| ). |
| | 4 | | 2 | |
7 sie 11:59
Piotr 10: Pewnie, że tak... . Wmówiłem sobie, że k ma się równać p i dlatego : / a Podpunkt 30 ?
7 sie 12:02
ZKS:
Też za mało.
7 sie 12:03
Piotr 10: Trzeba dodać jeszcze jedna alternatywę, że dla p=0 ∧ k≠0 brak rozwiązań, tak?
7 sie 12:05
ZKS:
A polecenie jest zbadaj ilość rozwiązań czy rozwiąż równanie?
7 sie 12:05
Piotr 10: Rozwiązać równanie, tylko, że to jest z podręcznika przykład. I jest te samo zadanie ''Rozwiąż
rownanie liniowe'' i też badają te 3 przypadki
7 sie 12:07
Piotr 10: Mam podobne zadanie z podręcznika tylko, że inne dane i też 3 przypadki rozważają
7 sie 12:07
ZKS:
To jeżeli masz też zbadać przypadki to w porządku i nie zapominając o tym co napisał
AS czyli miejsce zerowe.
7 sie 12:08
Piotr 10: OK. Czyli do mojego rozwiązania trzeba dodać do 3 podpunktu tą alternatywę z postu godz 12:05 ,
to co Ty napisałeś oraz miejsce zerowe podane przez [P[AS}], tak?
7 sie 12:10
ZKS:
Tak.
7 sie 12:14
Piotr 10: OK, dziękuję
AS i
ZKS za pomoc
7 sie 12:15
ZKS:
Na zdrowie.
7 sie 12:18