Granica
Tana: lim
x−>0 arcsin xx
Jest to równe jeden. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego. Z góry dziękuje
7 sie 11:30
ZKS:
Skorzystaj z reguły de l'Hospitala.
7 sie 12:02
pigor: ...lub niech arcsinx= α ⇒ x= sinα i x→0 ⇒ α→0 ,
zatem łopatologicznie rzecz ujmując np. tak :
| | arcsinx | | α | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = limα→0 |
| = limα→0 |
| = |
| = 1.  |
| | x | | sinα | | | | 1 | |
7 sie 12:47
ZKS:
Lepszy sposób.
7 sie 12:56
pigor: ..., może nie lepszy , ale po prostu ...

elementarny (bez analizy) mat.)
7 sie 12:58
Tana: O dzięki o coś takiego mi chodziło

Reguła de l'Hospitala jeszcze przede mną.
7 sie 14:41