Pan Nowak wyruszył samochodem na wczasy. Na wykresie pokazano jak zmieniała się
kamczatka: Pan Nowak wyruszył samochodem na wczasy. Na wykresie pokazano jak zmieniała się prędkość
samochodu w czasie pierwszych 10 minut podróży.
d) Wiadomo,że droga przebyta od momentu t1 do momentu t2 jest równa polu obszaru ograniczonego
wykresem prędkości będącej funkcją czasu, osią OX i prostymi x=t1, x=t2. Sprawdź w którym
okresie pan Nowak pokonał większą odległość: w ciągu 2 i 3 minuty jazdy czy w ciągu 6 i 7
minuty jazdy.
Jest to zadanie ze zbioru Kiełbasy 2010 poziom podstawowy
zadanie 297/51
Może ma ktoś książkę i da radę pomóć ?
7 sie 11:06
kamczatka: pomoże ktoś?
7 sie 14:48
Mila:
w ciągu 2 minuty i 3 minuty
1500m/min*2min=3000m=3km
(druga minuta jazdy zaczyna się od 1 na osi czasu do 2 , trzecia od 2 do 3)
W ciągu 6 i 7 minuty jazdy
| 900+2100 | | 2100+1500 | |
| *1+ |
| *1=1500+1800=3300m=3,3km |
| 2 | | 2 | |
Zadania na tej stronie nie są jasno sformułowane.
Mam inną numerację, ale może taki sam wykres.
7 sie 18:04