matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podzielnosc
zadanie:
n
k
n
k+7
czy rownosc
=
jest prawdziwa dla:
n=49, k=21 ? wiem, ze mozna to policzyc bezposrednio ale jakies szybsze sposoby?
6 sie 23:10
ZKS:
Wykorzystać fakt że
n
k
n
n − k
=
Podstawiając za n = 49 oraz k = 21 mamy
49
21
49
21 + 7
=
49
21
49
28
=
(49 − 21 = 28)
49
21
49
49 − 21
=
6 sie 23:16
mmm:
n
k
n!
=
k!*(n−k)!
n
n−k
n!
n!
=
=
(n−k)!*(n−n+k)!
(n−k)!*k!
n
k
n
n−k
=
6 sie 23:22
zadanie:
dziekuje
7 sie 12:11